Kar 275 metrov dolga ladja za križarjenje Opera je danes trčila v turistično ladjico in pomol. Ladji naj bi odpovedal motor, zaradi česar se ni mogla pravočasno zaustaviti. Do nesreče je prišlo pri pomolu San Basilio, v nesreči pa so se poškodovali štirje potniki s turistične ladjice, ki so lahko bolj kot ne le opazovali, kako se jim približuje 54 metrov visoka ladja, ki sprejme 2679 potnikov.

Drama se je začela že nekaj časa pred nesrečo, ko je posadka ladje zaznala, da ne bo več mogla računati na kriljenje s pomočjo motorja. Kapitan je z glasno sireno začel opozarjati ljudi na pomolu, ki se mu je ladja nezadržno in nenadzorovana približevala, kar je glede na videoposnetke tudi zaleglo. Ljudje so namreč začeli bežati s pomola.

Kapitan je o težavah z motorjem prav tako obvestil nadzornike pristanišča, ki so ladji na pomoč poslali dva vlačilca. Z vrvjo sta poskušala ustaviti ladjo družbe MSC, vendar se je enemu izmed vlačilcev strgala vrv. Tako sta ladjo le nekoliko upočasnila, kljub temu pa je ladjo ustavil šele pomol. Tudi ta je utrpel nekaj škode, še bolj tragično pa bi se lahko končalo bližnje srečanje ladje s turistično ladjico, ki se plavajoči gmoti železa ni uspela umakniti, saj se stala tik ob pomolu.

Zaradi nesreče so v Benetkah odpovedali regato gondol in čolnov, župan Benetk Luigi Brugnaro pa je dejal, da nesreča dokazuje, da tako velike ladje ne sodijo v kanal Giudecca.

Italijanske lokalne in državne oblasti v zadnjem času vedno glasneje opozarjajo, da bo masovni turizem v Benetkah treba omejiti. Še posebej na tapeti so ladje za križarjenje, ki v mesto ne le pripeljejo množice turistov, ampak povzročajo tudi druge sitnosti. Pri Unescu svarijo, da tako velike ladje ogrožajo kulturno dediščino mesta, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da načenjajo tudi občutljivi ekosistem beneške lagune. Več let je že prisotna pobuda, da bi ladje v mesto lahko priplule le po precej manj fotogenični poti in pristale v industrijski četrti. Temu seveda nasprotujejo turistični delavci.