Frančišek je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril, da se bogastvo ljudstva izraža v tisočerih obrazih, kulturah, jezikih in tradicijah. Ob tem je spomnil na romunske in madžarske tradicije v romarskem središču ter udeležbo drugih kristjanov. S tem je Sumuleu Ciuc "simbol dialoga, enotnosti in bratstva", je dodal.

Papež je pozval k spravi kljub težki preteklosti. Obiskovalce je še skušal opogumiti, naj bodo bolj odprti. "Romanje pomeni, da se ne gleda toliko na to, kaj bi lahko bilo in ni bilo, ampak kaj nas čaka in česa ne smemo več prelagati," je dejal.

Po ocenah se je maše kljub slabemu vremenu udeležilo do 100.000 ljudi, ki so bili oblečeni v raznobarvne pelerine. Večina med njimi je pripadnikov madžarske manjšine v Romuniji, številni pa so prišli tudi iz Madžarske, Slovaške, Srbije in Ukrajine.

Papež bo danes nadaljeval obisk Romunije, med drugim se bo po napovedih kasneje v Iasiju na severovzhodu države srečal z mladimi.

Tridnevni obisk v Romuniji bo sklenil v nedeljo, ko bo v mestu Blaj v osrednji Romuniji beatificiral sedem romunskih škofov, ki so v času komunističnega zatiranja v državi med letoma 1948 in 1970 umrli v zaporih. Bogoslužje bo potekalo v skladu z bizantinskim verskim obredom. To bo prvič, da bo Frančišek kot papež mašo obhajal po vzhodnocerkveni tradiciji.

Ob začetku svojega obiska se je papež v petek med drugim srečal z državnim vrhom ter poglavarjem romunske pravoslavne cerkve, patriarhom Danielom.