Dunajsko tožilstvo je po pisanju avstrijskega portala Profil uvedlo preiskavo proti varnostnemu svetovalcu Julianu H. in dvema pomočnikoma, ki naj bi bili vpleteni v nastanek videa iz leta 2017, v katerem nekdanji predsednik svobodnjakov (FPÖ) Hanz-Christian Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred parlamentarnimi volitvami.

V spornem posnetku naj bi Julian H. igral spremljevalca domnevne bogatašinje. Njemu ter Avstrijcu po poreklu iz BiH in državljanu Bosne in Hercegovine očitajo prevaro, zlorabo snemalnih naprav in poneverbo dokumentov.

Julian H. ima po pisanju Die Welt v Münchnu svoje varnostno podjetje, ki nudi varnostno svetovanje in usluge za varnost podjetij.

Preiskujejo financiranje stranke FPÖ

Avstrijsko pravosodje pa vodi še eno preiskavo, ki je povezana z afero Ibiza. Specializirano tožilstvo za gospodarski kriminal in korupcijo od 20. maja preiskuje možnosti financiranja stranke FPÖ preko društev, na kar se je namigovalo v spornem posnetku. Med drugim je v preiskavo vpleten nekdanji vodja poslanske skupine FPÖ Johann Gudenus, ki se tudi pojavi v videu.

Osnovo za preiskavo je podal ravno posnetek, saj v njem svobodnjaka navajata možnost, kako se lahko stranko financira, ne da je o tem obveščeno računsko sodišče. Preiskavo so uvedli zaradi suma poneverbe, spodbujanja k poneverbi in koristoljubja.

V okviru preiskave zaradi korupcije je osumljen tudi svobodnjak Markus Tschank, ki je aktiven v več društvih, ki so blizu stranki. Sumijo ga pomoči pri poneverbi, ko je donacije za FPÖ urejal preko enega od društev.

Gudenus se na očitke ni odzval, Tschank pa je pojasnil, da ne ve nič o preiskavi. Odvetnik Stracheja sicer ve, da obstaja preiskava, ampak ni želel pojasniti, ali je vpleten tudi nekdanji avstrijski podkancler.