Generalna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Zlata Štiblar Kisić ocenjuje, da se bodo stvari vrnile v ustaljene tirnice v enem mesecu, so za STA pojasnili na onkološkem inštitutu.

Strokovni direktor onkološkega inštituta Viljem Kovač je v pojasnilu medijem, ki ga je posredoval tudi STA, navedel, da začasno zaprtje dela oddelka C1, šest bolniških sob, zahteva več organizacijskih naporov. Vendar upajo, da bo ukrep kratkotrajen, saj se trudijo zaposliti dodatne medicinske sestre. »Kot je znano, je pomanjkanje srednjih medicinskih sester že dlje časa navzoče v celotni državi,« je dodal.

Na oddelku C1 - desno se zdravijo bolniki s pljučnim rakom, na oddelku C1 - levo pa bolnice z ginekološkim rakom, predvsem z rakom na jajčnikih, in bolniki z malignim melanomom ter z rakom v prebavilih. Na oddelku je 34 bolniških postelj in 15 bolniških postelj dnevne bolnišnice, nahaja pa se v prvem nadstropju stavbe C.

»Število bolnikov, ki potrebujejo samo dnevni hospital, narašča«

Kot je navedel Kovač, se vse več onkoloških bolnikov zdravi v dnevnem hospitalu, kar pomeni, da so v bolnišnici samo čez dan, kjer prejemajo sistemsko zdravljenje in ta oddelek širijo. »Od skupno šestih sob oddelka C1 smo že v preteklosti dve sobi uporabili tudi za dnevni hospital, saj število bolnikov, ki potrebujejo samo dnevni hospital, narašča. Tako so tudi sedaj vsaj tri sobe na oddelku C1 - desno čez dan polne,« je pojasnil.

Letos sta inštitut zapustili dve diplomirani medicinski sestri in šest srednjih medicinskih sester. Na inštitutu stalno obnavljajo in ponavljajo razpise. Trenutno končujejo izbiro kandidatov, ki so se prijavili na razpis za šest prostih delovnih mest za srednje medicinske sestre. Razgovore bodo opravili prihodnji teden, obenem pa pripravljajo ponovitev razpisov za diplomirane medicinske sestre v naslednjem tednu.