Čeprav je Golden State pred prvo finalno tekmo lige NBA dobil spodbudno novico, saj je trener Steve Kerr lahko znova računal na DeMarcusa Cousinsa, ki je bil zaradi strgane stegenske mišice odsoten od prvega kroga končnice, mu to za zdaj ni pretirano pomagalo. Toronto se je namreč na krilih navijačev in izjemnega Pascala Siakama, ki je dosegel kar 32 točk, izkazal za pretrd oreh. Kanadsko moštvo je tako dobilo prvo bitko, a vojne še nikakor.

25-letni Kamerunec Pascal Siakam je še pred dvema letoma z moštvom Raptors 905 osvojil naslov prvaka v razvojni ligi NBA, danes pa je junak Torontove neverjetne sezone. Pokazal je izjemen napredek, najboljše do zdaj pa je pokazal na prvi finalni tekmi. 32 točk je namreč dosegel ob neverjetnem 82,4-odstotno uspešnem metu iz igre. »Oba sva bila izbrana na naboru pred tremi leti in skupaj prišla k Torontu. Ko sva na treningih metala od daleč, so se igralci pod košem umikali, saj so Pascalove žoge pogosto zgrešile obroč. Kar gledate danes, je posledica resnično trdega dela,« je svojega soigralca pohvalil Fred VanVleet.

Drugi junak Torontove zmage je bil ob Kawhiju Leonardu (23 točk in osem skokov) Marc Gasol. Prav zaradi osredotočenosti obrambe Golden Stata na Leonarda je imel izkušeni Španec ogromno prostora za mete, kar je znal kaznovati, dosegel je namreč kar 20 točk. »Kawhi v končnici igra tako dobro, da se nasprotnik mora osredotočiti nanj. Če se ne, bo to kaznoval. A prav zaradi tega dobimo ostali igralci precej prostora za odprte mete. Če jih bomo zadevali, kot smo jih tokrat, potem imamo resnično lepe možnosti za naslov prvaka,« je še dodal VanVleet.

Pri Golden Statu je bil resnično razpoložen le Steph Curry (34 točk), Draymong Green pa je s po desetimi točkami, skoki in asistencami prišel do trojnega dvojčka. Moštvo trenerja Kerra so ob slabi obrambi pokopale še izgubljene žoge – 16 jih je Toronto znal pretopiti v 17 točk. »Naše vračanje v obrambo je bilo pod vsako kritiko. Če pustiš nasprotniku odprte mete in mu s tem zraste samozavest, ga je težko ustaviti,« je dogodke ocenil Draymond Green. »Siakamu ne smeš dovoliti odprtih metov, še manj pa mu smeš odpreti pot do obroča za prodore. To smo vedeli, a nismo našli načina, da ga zaustavimo,« je dodal Steph Curry, ki bo s soigralci tudi na drugi tekmi pogrešal Kevina Duranta. Čeprav so se mediji onkraj Atlantika razpisali, da je Golden State brez njega celo boljše moštvo, je jasno, da to ne drži. Ravno hitrost okrevanja Duranta pa zna na koncu igrati ključno vlogo pri odgovoru, kdo bo letošnji prvak.