Hokejisti St. Louisa so v velikem slogu prekinili urok porazov v finalih lige NHL in izenačili serijo proti favoriziranemu Bostonu. Nasprotnika sta po dveh tekmah poravnana, finalna serija se bo zdaj preselila v Misuri na ledeno ploskev arene Enterprise.

Boston se je v uvodu velikega finala še izvlekel po dveh golih zaostanka, na drugi tekmi pa je v podaljšku moral priznati premoč tekmecu. Finalista sta silovito začela drugi obračun, saj sta v prvi tretjini padla po dva ploščka v vsako mrežo. St. Louis je prevladoval in kronal premoč v četrti minuti podaljška, ko je obleganje vrat Bostona s šestimi igralci v polju z močnim strelom izkoristil izkušeni branilec Carl Gunnarsson. Švedski hokejist je dosegel najpomembnejši zadetek v zgodovini kluba, ki je po trinajstih zaporednih porazih v finalih naposled dočakal zmagoslavni trenutek. Spomnimo – St. Louis je med letoma 1968 in 1970 vselej nastopal v finalu NHL, a ni zmagal niti enkrat. Moštvo je obenem prekinilo črno statistiko na tekmah končnice proti Bostonu, ki se je pred tem veselil devetih zaporednih zmag. Razmerje v strelih na vrata je bilo 36:23 v korist St. Louisa.

»Ne dosegam prav veliko zadetkov, a ta je res nekaj posebnega. Neverjeten občutek,« je opisoval junak drugega obračuna finala Carl Gunnarsson, ki je dosegel prvenec na 57. tekmi izločilnih bojev. Gunnarsson je med odmorom pred podaljškom dejal svojemu trenerju Craigu Berubeju, da potrebuje samo eno priložnost za zadetek, ki jo namerava izkoristiti. »Drži, tega ne morem zanikati. Tako se je zgodilo, kar naredi dobro zgodbo. Po prvi tekmi finala nismo bili zadovoljni. Tokrat smo poleteli po ledeni ploskvi in odigrali izvrstno tekmo. Nikdar se ne predamo,« je še razpredal Gunnarsson.

Boston je s porazom v finalu prekinil zmagoviti niz, ki je na osmih tekmah trajal od 30. aprila. »Tokrat se nam ni izšlo. Posebej v končnici vedno zmaga boljša ekipa. Tokrat je bil St. Louis močnejši,« je komentiral vratar Tuukka Rask, ki je svoje moštvo reševal pred porazom že v rednem delu tekme. Boston je tokrat zatajil ob številčni prednosti na ledu, saj je ob vodilnem zadetku izkoristil le eno priložnost z igralcem več. »Naša odgovornost je, da na prihodnjih tekmah dosežemo več zadetkov. Tokrat nismo imeli dovolj energije, da bi se zoperstavili čvrstemu nasprotniku,« pa je ocenil trener Bostona Bruce Cassidy. Tekma številka tri bo v noči na nedeljo po srednjeevropskem času.