Chelsea je s šampionskim plesom v Bakuju proti mestnemu tekmecu Arsenalu polepšal večer ruskemu megaposlovnežu Romanu Abramoviču, ki si je prvič po dveh letih ogledal tekmo svojega moštva. Londonski klub je z zmago v finalu lige Evropa prejel šestnajsto lovoriko, odkar je Abramovič leta 2003 prevzel Chelsea. Moštvo je evropsko sezono sklenilo brez poraza – na poti do naslova prvaka je vpisalo dvanajst zmag in tri remije. Arsenal je v drugem polčasu finala razpadel v zgolj 23 minutah, ko je prejel štiri gole. Topničarji niso izgubili le finala, ampak so zakockali tudi vozovnico za ligo prvakov v prihodnji sezoni.

Ob Kaspijskem jezeru je bolj kot druga lovorika londonskega moštva v finalu lige Evropa odmevala napovedana selitev 28-letnega prvega zvezdnika Edena Hazarda, ki se po sedmih letih poslavlja od Londona. Potem ko je v finalu dosegel dva gola in podajo, je le še vprašanje časa, kdaj bo Real iz Madrida objavil podpis pogodbe z belgijskim reprezentantom. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo Hazardov prestop vreden približno 100 milijonov evrov. »Že lani po svetovnem prvenstvu sem rekel, da potrebujem nov izziv. Z igranjem v angleški ligi sem izpolnil sanje, s pokalom v ligi Evropa pa sem dočakal čudovit konec neke poti,« je razlagal Eden Hazard. V letošnji sezoni je dosegel osebni rekord z 21 goli v vseh tekmovanjih. V zadnjih dveh sezonah je za klub in reprezentanco odigral 127 tekem. Več nastopov imata le vezist Barcelone Ivan Rakitić (130) in soigralec pri Chelseaju Willian (129).

V Bakuju je vrhunec tridesetletne trenerske kariere dočakal italijanski strateg Maurizio Sarri in osvojil prvo veliko lovoriko. Sarri je v krstni sezoni na klopi Chelseaja zabeležil 39 zmag. Več jih je v sezoni 2004/05 zbral le Jose Mourinho (42), kar pa še ne pomeni, da bo Italijan tudi v prihodnje vodil modre iz Londona. Za njegove storitve naj bi se zanimal tudi Juventus. »Ne vem, kaj bo prinesla prihodnost. Čakajo me pogovori z vodstvom kluba. Obožujem angleško ligo, v Chelseaju sem zadovoljen. Sezono ocenjujem kot uspešno, a moje mnenje ni dovolj,« je komentiral Maurizio Sarri.