Srečanje v prvi polovici rednega dela ni ponudilo s pretirano atraktivnim nogometom. V 9. minuti je do prve polpriložnosti prišel Arsenal, potem ko je žogo po predložku slabo izbijal vratar modrih Kepa Arrizabalaga, napadalec Pierre-Emerick Aubameyang pa je meril mimo desne vratnice.

Topničarji so imeli tudi v nadaljevanju manjšo pobudo, vendar z izjemo topovskega strela švicarskega vezista Granita Xhake z dobrih 20 metrov, ki je letel tik nad prečko, prave priložnosti niso imeli. Na drugi strani je v enem izmed redkih napadov Chelseaja zapretil najboljši strelec letošnje izvedbe evropske lige Olivier Giroud. Po imenitni akciji se je Francoz znašel na robu šestnajsterca, tam pa z levico natančno meril v levi spodnji kot, a se je vratar Peter Cech izkazal z obrambo. Ekipi sta na odmor odšli brez zadetkov.

Modri zavladali v drugem polčasu

Srečanje so vidno bolje nadaljevali igralci Chelseaja, ki so povedli v 49. minuti, potem ko je v kazenskem prostoru Girouda lepo zaposlil Emerson. Za Francoza je bil to že 11. zadetek v tekmovanju. Enajst minut kasneje je bilo že 2:0 za modre. Mateo Kovačič je preigraval in podal do hitrega Edena Hazarda, ta pa je v sredini videl Pedra, ki je z levico pomeril v levo mrežico.

Ko je nato v 65. minuti na belo točko za Chelsea pokazal glavni sodnik Gianluca Rocchi, se je navijačem Arsenala začelo temniti pred očmi. Maitland-Niles je v kazenskem prostoru s hrbta podrl Girouda. Hazard je suvereno izvedel enajstmetrovko in bilo je že 3:0. Zadetek upanja je na drugi strani z odličnim vole udarcem štiri minute kasneje dosegel Nigerijec Alex Iwobi, a kaj, ko je nato v 72. minuti svojega drugega prispeval vezist Hazard (4:1).

Takšen rezultat je kljub številnim priložnostim obstal vse do konca srečanja. Chelsea je tako po letu 2013 vnovič osvojil evropsko ligo, Arsenal pa si za naslednjo sezono ni priskrbel prestižne vstopnice za igranje v ligi prvakov.

Arsenal lovil prvi naslov v evropski ligi

Londonski finale je bila hkrati prva tekma v evropski ligi, ko so se lahko sodniki zanesli tudi na videotehnologijo VAR. Srečanje Arsenala in Chelseaja v Bakuju je bil prvi veliki evropski finale z angleškima predstavnikoma po 11 letih in tretji v zgodovini tekmovanj Evropske nogometne zveze. Medtem ko je Chelsea v tem tekmovanju že slavil leta 2013, pa bo moral Arsenal na tovrstno lovoriko še počakati.

Chelsea je torej neporažen na vseh 15 tekmah v tej sezoni evropske lige, prevladoval je v skupini L, nato pa izločil Malmö, Dinamo Kijev, Slavio Prago in po enajstmetrovkah v polfinalu še Eintracht Frankfurt. Arsenal pa je v Azerbajdžan prišel s petimi zaporednimi zmagami v tekmovanju, po slavju v skupini E so topničarji izločili Bate Borisov, Rennes, Napoli in Valencio.