Če ste se že kdaj podali na izlet po Panonski nižini, zlasti v Slavonijo ali Vojvodino, verjetno niste mogli mimo ribjega paprikaša oziroma fišpaprikaša, kakor mu tam pravijo po domače. To je namreč jed, na katero so tamkajšnji prebivalci silno ponosni in se ji posvečajo z vso resnostjo in spoštovanjem. Skoraj še bolj kot svojim tradicionalnim mesninam in vinu. Kjer koli po svetu boste naleteli na srečanje slavonskih izseljencev, ste lahko prepričani, da bodo pripravili ribji paprikaš s širokimi rezanci. Kot bi Slovenci pečenko in pražen krompir, kranjsko klobaso, potico… Po Panonski nižini se namreč počasi vijejo široke reke (kot rezanci), polne sladkovodnih rib, ki so jih tamkajšnji prebivalci že zdavnaj vključili v svoj tradicionalni jedilnik. Paprikaš pripravljajo na dva osnovna načina. Nekateri v njem kuhajo vse kose rib, z glavami in kostmi vred, kar velja za ortodoksno obliko, za katero je potrebnega malo poguma. Druga, jedcu veliko prijaznejša različica brez kosti, kot jo lahko na vrtu pripravite po današnjem receptu, pa bi morala tekniti še tako finim sladokuscem.
Jed iz kotlička: panonski ribji paprikaš
Ribji paprikaš je ena od razmeroma preprostih, a pri nas manj pogostih jedi, ki jo lahko v sezoni piknikov pripravite na prostem v kotliču.

Ribji paprikaš se praviloma vedno pripravlja v kotliču nad odprtim ognjem. (Foto: Valentina)