Na nekdanjega zunanjega ministra, londonskega župana in novinarja Borisa Johnsona, zdaj konservativnega poslanca, najbolje plačanega kolumnista na svetu in favorita med že enajstimi kandidati za naselitev na Downing Streetu 10 enkrat konec julija, je danes priletela nepričakovana politična granata o razvpiti brexitski laži, ki ne bo ravno raznesla njegovih dolgoletnih premierskih ambicij, gotovo pa jim bo precej poškodovala.

Celo Farage je 350-milijonsko laž razglasil za napako

V vsakem primeru ne bi mogla »prileteti« v zanj slabšem času, saj jo bo velika večina tekmecev v boju za premierski stolček gotovo na neki način izkoristila. Najbolj razvpito brexitsko laž je poleg Johnsona širil samo še en premierski kandidat, sedanji okoljski minister Michael Gove, nekdanji Johnsonov brexitski pajdaš. Gre za trditev, da bo 350 milijonov funtov, ki naj bi jih Britanija vsak teden prispevala v proračun EU, po britanskem odhodu dobilo otoško državno zdravstvo. Takoj po referendumu je celo Nigel Farage, takrat vodja stranje UKIP, zdaj vodja brexitske stranke, dejal, da je bila ta trditev »napaka«.

Borisovo obotavljanje o brexitu

Superambiciozni Boris Johnson je zaradi vrste razlogov najbolj poseben kandidat za novega vodjo konservativne stranke. Ni samo daleč najbolj znan. Znan je tudi po tem, da si vzel ogromno časa, da se je odločil o brexitu. Znano je, da je napisal dve kolumni (za Telegraph jih piše za četrt milijona funtov na leto): eno za in eno proti brexitu. Objavil je probrexitsko. Ko se je končno odločil za brexit, čeprav je sošolcu in osebnemu prijatelju Davidu Cameronu obljubil, da bo proti, je dejal: »Odločil sem se po ogromni količini srčnih bolečin… Zagovarjal bom glas za odhod ali kakorkoli se že imenuje to moštvo, ki naj bi bilo veliko, ker si želim boljše kupčije za ljudi v tej deželi.«

Kritiki mu očitajo, da se je oportunistično odločil za »moštvo«, za katero je mislil, da bo zmagalo. Čez noč je postal kolovodja brexita in v kampanji za brexitski referendum potoval z razvpitim rdečim avtobusom, na katerem je bila rdeče na belem napisana največja brexitirska laž o prenosu 350 milijonov funtov z EU na državno zdravstvo. »Če bomo 23. junija glasovali za odhod, lahko povrnemo nadzor nad 350 milijoni funtov, ki jih damo EU vsak teden, in jih porabimo za prioritete tukaj, v tej državi, vključno z državnim zdravstvom.« Zaradi teh velikokrat ponovljenih besed se bo Johnson znašel na zatožni klopi kazenskega sodišča.

Protibrexitska zarota?

Njegovi »oboževalci«, kot je vročični brexitar Jacob Rees-Mogg, pravijo, da gre za poskus izkoriščanja sodišč v politične namene. Rees-Mogg trdi, da je Johnson »daleč najbolj kvalificiran kandidat in karizmatična osebnost, ki verjame v odhod iz EU«. »Ljudje bodo spoznali, da gre za trčeno politizacijo pravne ureditve,« dodaja Rees-Mogg, ki je začel oboževati Johnsona po najnovejši prelevitvi iz brexitarja v trdega brexitarja, ki v bistvu zagovarja nesporazumni odhod iz EU. Nobena skrivnost ni, da je bil brexit zmaga lažnivih kljukcev, čeprav ga brexitirji razglašajo za vrhunec demokracije.

Proti Johnsonu je zasebno tožbo vložil aktivist Marcus Ball. Denar zanjo, 200.000 funtov, so podarili številni Britanci. Johnson trdi, da gre za zlonamerno željo tistih, ki želijo preprečiti brexit, in zanika, da bi karkoli naredil narobe. Zaradi laganja je bil Johnson že dvakrat ob službo: enkrat kot novinar in enkrat kot politik.