V podjetju Žonta transport, tehnični pregledi in servisne storitve so nam potrdili, da je policija že navsezgodaj zjutraj potrkala na njihova vrata. »V hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli dokumentacijo, ki jo bodo pregledali in ugotavljali morebitne sume nepravilnosti pri prijavi na razpis. Podrobnejših podatkov v zvezi s preiskavo, ki še ni končana, pa za zdaj ne moremo posredovati,« je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje.

Donosen posel

Neuradno naj bi celjske kriminaliste zanimala dokumentacija, s katero se je podjetje Žonta lani prijavilo na javni poziv družbe za avtoceste (Dars) za avtovleko tovornih vozil, odstranjevanje ovir in pomoč na avtocesti. Za ta donosni posel s celjskim podjetjem Žonta je Dars tudi podpisal pogodbo za pet let, konkretno do leta 2023. Po lani spremenjenem zakonu o cestah mora namreč Dars kot vzdrževalec avtocest in hitrih cest zagotoviti, da so tovorna vozila, katerih skupna masa presega 3,5 tone, v primeru okvare čim prej odstranjena z voznega ali odstavnega pasu avtoceste, da ne ovirajo pretočnosti prometa in ne ogrožajo splošne prometne varnosti. To je za avtovleke, ki imajo za to tehnično usposobljena vozila, donosen posel, zato ne čudi, da se med ponudniki bije pravi boj.

Po lanskem javnem pozivu je sicer Dars za vleko okvarjenih tovornih vozil z naših avtocest izbral tri družbe oziroma samostojne podjetnike. Med njimi je tudi podjetje Žonta transport iz Celja, ki je v lasti Sama Feštanja.

Na udaru zaradi neizbranih ponudnikov?

Po poročanju portala 24 ur naj bi na Darsu prejeli več pritožb neizbranih ponudnikov, ki Žonti očitajo, da se je na razpis prijavil s ponarejeno dokumentacijo in celo s poškodovanim in pogorelim vozilom. Prav to zdaj preverjajo kriminalisti. Lastnik podjetja Samo Feštanj je bil danes popoldne nedosegljiv, se je pa na njegov telefon oglasil njegov prijatelj Boštjan Mrh, ki je potrdil, da so kriminalisti preiskavo že končali. »Vso zaseženo dokumentacijo bodo zdaj pregledali. Mi smo jim izročili vse, kar so želeli, in jim bili tudi ves čas na voljo. Tako kot so prišli k nam, pa bodo verjetno šli tudi h konkurenci,« je dejal Mrh.