Generalni sekretar ÖVP je Karl Nehammer je tako stranki obtožil »zavezništva med rdečo in modro«, ki je v parlamentu izglasovala nezaupnico bivšemu kanclerju Kurzu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer je v luči jesenskih parlamentarnih volitev dejal, da je stranka prepričana v zmago, niso pa evforični. Tako kot deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner je spomnil na dober rezultat ljudske stranke na nedavnih volitvah v Evropski parlament. Po oceni Mikl-Leitnerjeve rezultati volitev, kjer je ÖVP dobila daleč največ podpore med strankami, kažejo na krepitev politične sredine v Avstriji ter potrjujejo usmeritve Sebastiana Kurza.

Afera Kurza stala kanclerskega položaja

Avstrija se je sredi maja znašla v hudi politični krizi, ki je na koncu Kurza stala kanclerskega položaja. Začelo se je z afero Ibiza, ko so se v javnosti pojavili posnetki, v katerem je donedavni vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore domnevni ruski vlagateljici ponujal poslovne pogodbe z vlado.

Več o aferi lahko prebere tukaj.