Združenje Aid Brigade je na svoji strani Facebook objavilo, da so 22. maja prekinili svoje aktivnosti, med drugim deljenje hrane, urejanje začasnih prenočišč, izvajanje delavnic in nudenje psihološke pomoči.

Odločitev so sprejeli, ko jih je preiskala večja skupina policistov in preiskovalcev notranjega ministrstva BiH. V preiskavi so ugotovili, da prostovoljci motijo javni red in mir ter kršijo zakon, ker so v državo vstopili kot turisti in kot turisti ne smejo opravljati prostovoljnega ali humanitarnega dela. Nekaterim prostovoljcem so ukazali, da morajo zapustiti BiH.

Sedem državljanov članic Evropske unije pa ni imelo urejenega statusa v BiH

Pristojne oblasti v BiH so pojasnile, da so med pregledom aktivnosti ugotovili, da odgovorna oseba organizacije, ki razdeljuje brezplačne obroke migrantom, nima ustreznega dovoljenje za izvajanje takšnih aktivnosti. Sedem državljanov članic Evropske unije pa ni imelo urejenega statusa v BiH.

Kot prostovoljci so bili predvsem aktivni mladi iz Slovenije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, pomagali pa so tudi domačini.

Prostovoljci so sicer zaprosili oblasti za registracijo Aid Brigade kot nevladne organizacije, a so njihovo prošnjo po petih mesecih čakanja zavrnili.