Vsi trije hrvaški politiki so iz hrvaškega Zagorja. Preiskovalci še ugotavljajo, kdo je zlorabil njihove osebne podatke, ki so bili objavljeni na volilnih seznamih pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami leta 2016.

Časnik poroča, da so goljufi ponaredili račune, s katerimi so dokazovali, da so jim poslanci prodali staro železo, kot so pralni stroji, avtomobilske karoserije in podobni odpadki, za kar naj bi jim nakazali denar. Na vsakem od računov naj bi zbrali približno 2000 kun (270 evrov).

Hajdaš Dončić in Vešligaj sta potrdila, da sta bila zaradi dogodka na pogovoru na policiji. Hajdaš Dončić je zatrdil, da s prodajo sekundarnih odpadkov ne ustvarja dodatnih prihodkov, Vešligaj pa, da so tudi na policiji, kljub resni preiskavi, celotno zgodbo ocenili kot »malce bizarno in smešno«.

Žrtev kraje identiteta je približno 20

Časnik dodaja, da je žrtev kraje identitete približno 20 ter da so večinoma z območja Krapinsko-zagorske županije. Neuradno naj bi bil sedež podjetja, ki je izdajalo sporne račune, na Reki.

Občinsko tožilstvo na Reki je danes potrdilo, da so sprožili preiskavo proti trem hrvaškim državljanom, ki jih sumijo kaznivih dejanj utaje davkov ter ponarejanja dokumentov in poslovnih knjig. Preiskavo so sprožili tudi proti dvema podjetjema, v katerih so bili osumljenci odgovorne osebe ali zaposleni.

Sumijo, da so se dva 49-letnika in 31-letnik med januarjem 2017 in decembrom 2018 pri poslovanju izogibali plačevanju davkov in carin ter ponarejali poslovne rezultate. Med drugim so izdali približno 800 lažnih računov za fiktivni odkup sekundarnih surovin na podlagi odtujenih podatkov domnevnih prodajalcev.

Neresnične podatke so prijavljali davčni upravi in na ta način oškodovali državni proračun za sedem milijonov kun (946.000 evrov), so za regionalno televizijo N1 pojasnili v reškem tožilstvu.

Medtem so se kot žrtve goljufije oglasili še nekateri hrvaški poslanci ter tudi minister za gradnjo in prostorsko ureditev Predrag Štromar.