Na obisk v Slovenijo je včeraj popoldan prispel ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se bo danes srečal s predsednikom države Borutom Pahorjem, premierjem Marjanom Šarcem in zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, s katerim sta imela sinoči že predvideno večerjo. Lavrov, ki na tokratni poti obiskuje le Slovenijo, bo po navedbah ruskega zunanjega ministrstva s slovenskimi sogovorniki razpravljal o možnosti krepitve odnosov na vseh področjih, izmenjal poglede na položaj v jugovzhodni Evropi in na vrsto mednarodnih vprašanj.

To je prvi obisk Lavrova v Sloveniji od prisega Šarčeve vlade, ki si po lastnih navedbah prizadeva za bolj uravnoteženo zunanjo politiko, kar naj bi pomenilo izboljšanje odnosov z ZDA, pri čemer pa zatrjujejo, da ne na račun Rusije. Je pa bila prejšnja vlada pogosto tarča kritik, da je z Moskvo preblizu.

Lavrov prihaja tudi v času, ko se Slovenija pripravlja na gostovanje vrha pobude Tri morja prihodnji teden. Ta je namenjena predvsem krepitvi infrastrukturnih in drugih povezav v Evropi v smeri sever–jug, tudi energetskih, ki bi bile alternativa zdaj prevladujočim v smeri vzhod–zahod, torej predvsem iz Rusije. Pobudo močno podpirajo Združene države, vrha v Ljubljani se bo udeležil energetski minister Rick Perry.

Od vprašanj v širši regiji bodo v ospredju verjetno odnosi Srbije in Kosova, med katerima se je prav včeraj ponovno zaiskrilo, na Kosovu so aretirali tudi ruskega državljana.

Lavrov, ki je marca zaznamoval petnajst let vodenja ruskega zunanjega ministrstva, bo popoldan odšel še v Šmartno pri Litiji na odkritje spomenika avtorju prvega rusko-slovenskega slovarja, Davorinu Hostniku. ba