Medtem ko je Sixt Primorska v Sloveniji po suvereni zmagi (3:0) nad košarkarji Petrola Olimpije že osvojila naslov letošnjega državnega prvaka, je po drugih državah Balkana precej bolj napeto. Najbolj zanimivo je v Bosni in Hercegovini ter Črni gori, kjer bo o naslovu prvaka odločala šele zadnja tekma.

Hrvaška

Na Hrvaškem se v finalu merita zagrebška rivala Cedevita in Cibona. Prva, ki je naslov osvojila v zadnjih petih letih in je tudi letos zasedla mesto med najboljšimi štirimi v ligi ABA, je pred začetkom zadnjega dejanja veljala za velikega favorita. A Cibona je na prvih dveh srečanjih v domači dvorani pokazala boljšo košarko in na obeh tekmah zasluženo zmagala. Serija se je s tretjo tekmo včeraj preselila v zagrebški Dom športov, naslednja pa bo tam že jutri. Ob nepričakovanem razpletu in slavju Cibone bo to prvi naslov za košarkarje iz dvorane Dražena Petrovića po letu 2013.

Srbija

Najboljših dvanajst srbskih klubov, ki je razdeljenih v skupini A in B, danes in jutri čaka še zadnje kolo pred začetkom bojev na izpadanje. A že pred zadnjimi tekmami je jasno, da bo v skupini A prva branilka naslova Crvena zvezda, na drugem mestu pa bo končal beograjski FMP. Tudi v skupini B sta že znana najboljša, prvi bo Partizan, druga bo Mega Bemax. To je tudi že napoved polfinalnih bojev – Crvena zvezda se bo pomerila proti Megi, Partizan pa proti FMP. Igrali bodo na dve zmagi, najkasneje pa bo polfinala konec 7. junija.

Tri dni kasneje se začne finale, v katerem srbski ljubitelji košarke znova pričakujejo beograjski derbi med Zvezdo in Partizanom. Novih obračunov se že veseli kapetan Crvene zvezde. »Pokalov ni nikoli dovolj, še je mesto na polici. Treba je zapolniti prazen prostor,« je dejal Branko Lazić, ki je z beograjskim klubom osvojil že trinajst lovorik. Vse štiri najboljše ekipe so si tudi že zagotovile sodelovanje v novi sezoni lige ABA.

Bosna in Hercegovina

Napeto je tudi v finalu prvenstva BiH. Merita se Široki Brijeg in Spars iz Sarajeva, ki sta se namučila že v polfinalu proti Slobodi oziroma Zrinjskemu. Po štirih finalnih tekmah je rezultat v zmagah izenačen (2:2), obe moštvi pa sta dobili po eno tekmo doma in v gosteh. Odločilna peta bo jutri v Širokem Brijegu, stavnice pa v boljši položaj postavljajo domače košarkarje.

Črna gora

Zadnja tekma bo o prvaku odločala tudi v Črni gori. Budućnost, ki je zmago v regionalni ligi proti Crveni zvezdi izgubila po dramatičnih dogodkih na zadnji tekmi, se v domačem prvenstvu meri z Mornarjem iz Bara. Ta se je po dveh porazih vrnil od mrtvih z zmago na tretji tekmi v Podgorici, ki jo je nato nadgradil še z zmago doma. Psihološki trenutek je zdaj na strani moštva z obale Črne gore, na kar opozarja tudi trener Budućnosti Petar Mijović, ki je zamenjal Jasmina Repešo: »Situacija je težka, vodili smo z 2:0 in imeli tekmo doma. Videti je bilo, kot da imamo vse v svojih rokah. Zadnja tekma bo težka tako fizično kot psihično, možnosti pa so enakovredne. Sami sebe smo pripeljali v položaj, ki ni ugoden, a sedaj pričakujem reakcijo na igrišču. Ni prvič v tej sezoni, da je pred nami velika tekma.«

Severna Makedonija

V polfinalnih bojih se bodo merili MZT Skopje in Gostivar ter Rabotnički in Blokotehna. Pred začetkom je v vlogi velikega favorita ekipa iz Skopja, ki bo tudi v prihodnji sezoni igrala v 2. ligi ABA.

Kosovo

Na Kosovu se je državno prvenstvo končalo brez presenečenja. Vodilna ekipa po rednem delu Priština je v polfinalu s 3:0 v zmagah odpihnila Bashkimi, v finalu pa še Rahovece (3:1) in osvojila že 14. naslov kosovskega prvaka.