Da raje ne bi videli ali da v nobenem primeru ne želijo, da Weber postane predsednik Evropske komisije, je odgovorilo 59,1 odstotka od okoli 9800 vprašanih, ki so sodelovali v anketi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Njegovo imenovanje podpirajo zgolj podporniki konservativne unije CDU/CSU, katere član je spitzenkandidat EPP. Podpira ga 75,8 odstotkov podpornikov te stranke, ki je slavila tudi na evropskih volitvah v Nemčiji. Prejeli pa so zgodovinsko nizko podporo 28,9 odstotka, kar je osem odstotnih točk manj kot pred petimi leti.

Med podporniki stranke Levica medtem 83,1 odstotka vprašanih nasprotuje imenovanju 46-letnika na ta položaj. Med podporniki socialdemokratov (SPD) jih je proti 79,6 odstotka, pri skrajno desni AfD 76,7 odstotka, pri Zelenih pa 75,9 odstotka.

Vrh Evropskega parlamenta - z izjemo liberalcev - je sicer danes v Bruslju potrdil podporo procesu spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal eden od vodilnih kandidatov evropskih strank za volitve. Ni pa se opredelil do tega, kateri vodilni kandidat naj prvi poskuša zbrati potrebno večino. Drevi bodo o rezultatih volitev razpravljali še voditelji držav članic EU.