Na ponedeljkovem kolegiju predsednika so se po Cerarjevih besedah strinjali, da slab rezultat na evropskih volitvah - SMC je uspelo zbrati 1,6 odstotka podpore - zahteva podrobno analizo, nekatere kadrovske spremembe in temeljito vsebinsko prenovo, da bo stranka pripravljena vstopiti v priprave na naslednje državnozborske volitve.

V odgovoru na novinarsko vprašanje, ali se bo na kongresu torej potegoval za nadaljnje vodenje stranke, je Cerar ponovil, da bo to priložnost za preverjanje zaupanja. »Mislim, da je to dovolj jasno povedano,« je ocenil.

Na kongresu bodo po napovedih razpravljali tudi o programski viziji stranke, naredili pa bodo tudi nekatere organizacijske spremembe.

Cerar je ob te še napovedal, da bodo v stranki v pripravah na kongres jeseni razpravljali o spremembah statuta in programskih spremembah.

»Kot politika me skrbi in žalosti, da državotvorna drža danes ne prinaša uspeha, ampak rine stranko pod prag. SMC bo vedno za združevanje moči v vladi, koaliciji, evropskih povezavah in še posebej v sami stranki,« je še dejal Cerar.

Cerar: SMC povezovalna stranka vse od nastanka

Na vprašanje, ali je pred prihodnjimi volitvami morda pričakovati notranjepolitična povezovanja med liberalnimi strankami, je Cerar odvrnil, da bi si tega želel. Da je SMC povezovalna stranka, po njegovih besedah dokazujejo že od nastanka. Ponovno je obžaloval, da se koalicijske liberalne stranke niso uspele povezati v skupno listo, kar bi jim skupaj prineslo enega evropskega poslanca več.

»To bi bilo tudi v interesu tistih vrednot, ki jih SMC v okviru evropske skupine Alde zagovarja,« je dejal Cerar. To so tudi vrednote, na katerih temelji Evropa in na katerih bo preživela. Zato si tudi želijo močnejše liberalne skupine v Sloveniji in dolgoročnega povezovanja. Do tega pa je po njegovih besedah treba priti organizirano.

»Če že zdaj ni bilo volje, da bi se povezali za te volitve, potem si predstavljam, da ta proces povezovanja ne bo lahek. Prepričan sem, da ga moramo začeti vsaj z nekim tvornim dialogom, pa da vidimo, do kje bomo prišli,« je še dejal Cerar.