WHO danes zaključuje letno srečanje držav članic v Ženevi, v okviru katerega so konec preteklega tedna potrdili posodobljen mednarodni katalog bolezni in poškodb.

Izgorelost je bila sicer zavedena že v prejšnji različici kataloga, a so sedaj spremenili definicijo stanja. »Definicijo so spremenili glede na obstoječe raziskave,« je po elektronski pošti pojasnil tiskovni predstavnik WHO, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izgorelost povezana s službenim področjem

WHO je v posodobljeni različici definiral izgorelost kot »sindrom, ki se pojavi kot rezultat kroničnega stresa na delovnem mestu, ki se ga ni primerno obravnavalo«.

Sindrom se izraža na tri načine, in sicer kot utrujenost in občutek pomanjkanja energije, povečan mentalni odpor do dela ali negativizem in cinizem do dela ter pomanjkanje profesionalne učinkovitosti.

»Izgorelost je povezana predvsem s službenim področjem in naj se ne bi uporabljala pri opisovanju izkušenj z drugih področij življenja,« še piše v klasifikaciji.

V posodobljeno klasifikacijo, ki bo stopila v veljavo januarja 2022, so med drugim uvrstili tudi kompulzivno spolno vedenje in zasvojenost z videoigrami.