Znanstveniki so z nedavno študijo opozorili na paradoks, ki se pojavlja pri moških, ki se z uživanjem steroidov trudijo biti karseda privlačni. V iskanju načinov za doseganje lepotnih idealov, kar bi se zrcalilo v večjem številu potencialnih partnerk, v resnici zmanjšujejo svojo plodnost.

Mossman-Paceyjev paradoks je dobil ime po znanstvenikih, ki sta prva opazila in opisala pojav. »Opazil sem, da je med moškimi, ki prihajajo na testiranje plodnosti, precej zelo močnih in velikih mišičnjakov,« opisuje James Mossman z univerze Brown. »S svojimi mišicami želijo dajati vtis izjemne možatosti in biti nekakšen vrhunec evolucije,« Mossmana povzema BBC. »Toda v evolucijskem smislu so moški, ki uživajo steroide, izjemno ne-fit,« je povedal Mossman in dodal, da v njihovem izlivu skoraj brez izjeme ni spermijev.

Anabolični steroidi so sintetično proizvedene snovi, ki posnemajo delovanje moškega hormona testosterona. Uživanje poveča sintezo proteinov in poveča rast mišične mase. Po drugi strani pa steroidi pretentajo možgane, da ti ravnajo, kot da je delovanje testisov preveč intenzivno. Hipofiza zato zmanjša izločanje dveh hormonov, ki sta ključna za proizvodnjo spermijev. Poleg tega imajo steroidi še kopico drugih stranskih učinkov, med drugim pri moških povzročajo plešavost, akne, zmanjšanje testisov, agresijo, poškodbe jeter in tudi impotenco. Anabolični steroidi so na športnih tekmovanjih večinoma prepovedani.

Tablete proti plešavosti: skupaj z bujnimi lasmi pride erektilna disfunkcija

»Mar ni ironično, da moški hodijo v fitnes in trdo delajo, da bi bili ženskam karseda privlačni, v resnici pa ne da bi se tega zavedali, zmanjšujejo svojo plodnost,« se sprašuje Alan Pacey, profesor z univerze Sheffield. »Rekel bi, da neplodnih postane precej več uživalcev steroidov, kot si mislite,« je še dejal za BBC in dodal, da bi takšnih po njegovem naj bilo 90 odstotkov uporabnikov anaboličnih steroidov.

Podobno kot steroidi negativno na število spermijev vplivajo tudi tablete za preprečevanje plešavosti. Ta zdravila spremenijo način, kako je metaboliziran testosteron in resda zmanjšajo izpadanje las, a skupaj z bujnimi lasmi prideta tudi erektilna disfunkcija in neplodnost.

Evolucija meri uspeh v tem, kako uspešen je nekdo pri prenašanju svojih genov naprej. Jemanje steroidov moške morda res naredi privlačnejše, a iz njih naredi tudi evolucijsko slepo ulico. »Z neplodnostjo pri uporabnikih steroidov se klinike srečujejo čedalje pogosteje,« opozarja Pacey, ki meni, da bi morali biti mladi moški o tem bolje obveščeni. Tako bi lahko prihranili bolečino, ki se pri njih lahko nekoč pojavi ob nezmožnosti ustvarjanja družine.