Moskva si že leta prizadeva, da bi ruski vesoljski industriji vrnila nekdanjo slavo in veličino, ki jo je imela v časih nekdanje Sovjetske zveze. Čeprav je sektor po sesutju sovjetskega imperija dobesedno razpadel, se je Rusija potem počasi vendarle vrnila na mednarodni oder in znova postala pomemben ponudnik vesoljskih storitev. A zdaj je agencijo Roskozmos prizadel velik korupcijski škandal.

»Milijarde rubljev so tam nakradli, milijarde,« je sredi maja sporočil Aleksander Bastrikin, vodja ruskega preiskovalnega odbora - ruske različice ameriškega FBI. Preiskava korupcije v agenciji poteka že pet let in še kar ni videti konca, je dejal.

Poleg tega je v tujino zbežalo kar nekaj vodilnih predstavnikov agencije. Med njimi je tudi Jurij Jaskin, ki je vodil raziskovalni inštitut za vesoljske tehnologije. Pobegnil naj bi pred revizijo poslovanja tega inštituta, je poročal časnik Kommersant.

Najhuje naj bi korupcija prizadela dva pomembna ruska vesoljska projekta - razvoj samostojnega satelitskega navigacijskega sistema Glonass in izgradno novega kozmodroma Vostični, s katerim želi Rusija nadomestiti sedanje vesoljske izstrelišče v Bajkonurju v sosednjem Kazahstanu. Pri razvoju Glonassa je sodeloval tudi Jaskin, navaja AFP.

Finančni škandali v vseh večjih podjetjih v vesoljski panogi

Finančni škandali pretresajo tudi vsa večja ruska podjetja v vesoljski panogi, vključno z izdelovalcema pogonskih raket Hruničev in Progres. Nekaj predstavnikov teh podjetij je bilo zaradi poneverb obsojenih na zaporne kazni.

Višanje financ je prineslo le korupcijo, so za AFP opozorili poznavalci. Resnično delujejo le prevozi na Mednarodno vesoljsko postajo, so dodali.

Po navedbah parlamentarnega odbora za nadzor javnih financ so v Roskozmosu samo v letu 2017 zabeležili za več kot 760 milijard rubljev (11,7 milijarde ameriških dolarjev) finančnih nepravilnosti, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vseh nepravilnosti, ki so jih odkrili pri porabi ruskih javnih financ.

To je spodbudilo tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je pozval k »progresivnemu reševanju očitnih problemov, ki zavirajo razvoj raketnega in vesoljskega sektorja«. V Roskozmosu so za AFP zagotovili, da je »izkoreninjenje korupcije njihova glavna naloga« in da zato vestno sodelujejo s preiskovalci in drugimi pristojnimi organi.

Vendar imajo analitiki malo upanja v sposobnosti novega šefa Roskozmosa Dmitrija Rogozina, nekdanjega podpredsednika ruske vlade, da mu bo uspelo spraviti sektor v red. V znanstveni sferi ga kritizirajo, da ima kot diplomirani novinar premalo znanja o vesoljski tehnologiji. Čeprav tudi znanstveniki priznavajo, da bi tudi superman težko razrešil vse nakopičene težave, še navaja AFP.