V zimskih mesecih so v stanovanjih še posebno nadležne mravlje faraonke, ki za svoja gnezda potrebujejo tople, ogrevane prostore. Opazimo jih, kako lezejo okoli stikal, električnega omrežja, kuhinjskih elementov, armatur, pulta in ploščic. Iz prostora v prostor se brez težav selijo po električnih in vodovodnih napeljavah ter po zračnikih. Tako se lahko hitro razširijo po vseh stanovanjih v bloku.

Kako se jih znebiti?

Ukrepajmo takoj, četudi sprva opazimo le nekaj mravelj, ki navidezno brezciljno tavajo po stanovanju. V resnici so to izvidniške mravlje, ki raziskujejo teren, nato pa s pomočjo kemičnih sledi, ki jih puščajo za seboj, privabijo še druge.

Poiščite mesta, kjer mravlje vstopajo v stanovanje, in jih zadelajte. Navadno so to špranje okrog oken in vrat, reže v tleh, ob radiatorskih ceveh, ploščicah, okrasnih letvicah … Vsa vstopna mesta temeljito zadelajte s silikonom, stenskim kitom ali mavcem, okna in vrata pa dobro zatesnite.

Uporabite sredstva za zatiranje mravelj v gospodinjstvih. Na voljo so tekočine v pršilkah, posipi ter vabe v plastičnem ohišju. S pršilkami in posipi pršimo po mravljah in mestih, kjer lezejo. Napršene površine pustimo delovati nekaj dni, nato pršenje ponovimo. Vabe v zelenih pasteh nastavljamo na mesta, kjer se pojavljajo mravlje. Z vabo se bodo hranile in jo odnašale v svoja gnezda. Pomembno pri izbiri sredstev je, da se odločamo za tista, ki delujejo dolgotrajno oziroma z zamikom. Tako imajo delavke dovolj časa, da jih zanesejo v gnezda in z njimi kontaminirajo matico in druge mravlje. Na ta način lahko postopoma uničimo celo gnezdo in se mravelj znebimo.

Preprečite mravljam dostop do živil. Vsa hrana naj bo shranjena v hladilniku ali v dobro zaprtih posodicah. Ne puščajmo v skledicah niti hrane od domačih ljubljenčkov. Česar ne pojedo, raje odstranimo in jim pozneje ponudimo še enkrat.

Vzdržujte čistočo. To je glavni preventivni ukrep za zaščito doma pred mravljami oziroma pred njihovim ponovnim vdorom. Temeljito očistite kuhinjo, ne puščajte drobtin in ostankov hrane na mizi in pultu, sproti pobrišite polite sokove in druge tekočine, redno sesajte in pomivajte tla, ne puščajte ležati umazanih krožnikov ali skodelic po stanovanju, ustrezno odlagajte odpadke in redno odnašajte smeti.