Seveda si piknika ne moremo predstavljati brez čevapčičev in slastnih perutničk na kosu kruha ali žemlje, pa vendar lahko v jedilnik na domiseln način vključimo tudi bolj domiselne jedi. V poletnih mesecih je najbolj pestra ponudba sveže zelenjave in sadja, precej tega pa je na voljo že v spomladanskem času, ko kraljujejo vrtni šparglji, kmalu bo tu še domač mladi krompir …

Izredno prisrčna in otrokom všečna so različna sadna ali zelenjavna nabodala, ki lahko vključujejo sir za žar, mocarelo … Ne pozabimo niti na okusne in sočne omake, morda pikantne, ki jih enostavno in hitro pripravimo sami. K mesu se priležejo različne solate, denimo s stročnicami, ki jih bodo veseli tudi tisti, ki mesa ne smejo ali ne želijo jesti. Kruh, ki ga postrežemo k specialitetam z žara, lahko spečemo z različnimi semeni …

Ste kdaj pomislili, da bi del navadnega krompirja za popestritev zamenjali s sladkim? Ali s popečeno polento? In da bi na žar plošči spekli slastna jetrca s čebulo? Na isti plošči, ko jo seveda očistimo, pa nastanejo tudi najboljše palačinke. Če ste kljub vsemu eden tistih tradicionalnih mojstrov žara, na mesni krožnik dodajte vsaj kakšen popečen špargelj, papriko, bučko, melancan ali na grobo narezane šampinjone.