Vsaj pet oseb je v Chicagu umrlo ob prazničnem koncu tedna, ko se Američani spominjajo padlih vojakov. Še najmanj 34 dodatnih oseb je bilo ustreljenih na ulicah enega z nasiljem najbolj prepredenih mest, a rane zanje niso bile usodne. Najbolj pestro je bilo na revnem jugu in zahodu mesta, ki sta polna uličnih tolp, preprodajalcev mamil, orožja... Časnik Chicago Tribune poroča, da so bile nekatere žrtve ustreljene na pločniku, druge na verandi pred domačo hišo, tretje so zadeli naboji iz mimovozečih avtomobilov. Najbolj nasilni naj bi bili mladi pripadniki različnih, med seboj sovražno nastrojenih tolp.

Mestne oblasti so na ulice konec tedna poslale dodatnih 1200 policistov, ki pa jim strelskih obračunov ni uspelo preprečiti. Zdi se, da kljub trudu oblasti za zajezitev nasilja Chicago ostaja eno od najbolj nasilnih ameriških velemest, prav na ta podaljšan konec tedna, ki predstavlja neuraden začetek poletja, je žrtev največ. Leta 2016 je umrlo šest oseb, predlani in lani pa po sedem.

Pozitiven trend se pozna na letni ravni. Leta 2016 je bilo v Chicagu umorjenih 762 oseb, leto dni pozneje 650, lani še sto manj, oblasti pa padec števila ubitih s pištolami dve leti zapored dojemajo kot velik uspeh. Znižalo se je število streljanj, ropov je za petino manj, enako tudi kraj avtomobilov. A dejstvo ostaja, da gre za najbolj smrtonosno statistiko v ZDA, saj je bilo lani z orožjem do smrti ustreljenih več oseb kot v New Yorku in Los Angelesu skupaj.