Po tem, ko je bilo v nedeljo v brazilskem zaporu Anisio Jobim ubitih 15 zapornikov, jih je včeraj v štirih zaporih na severu v zvezni državi Amazonas umrlo še najmanj 40. Oblasti so sporočile, da so življenje izgubili zaradi zadušitve. Po poročanju medijev naj bi izgrede povzročili spori med tolpami.

Nedeljska morija je izbruhnila v času obiskov, zapornike so zabodli z ostrimi zobnimi ščetkami in zadušili. Nasilju so bili priče tudi obiskovalci. »Izbruhnila je popolna zmeda,« je povedala mati enega od zapornikov. »Vsi so se pognali v beg, tolkli so po vratih celic in bežali po hodnikih.« Pred dvema letoma je v spopadih v istem zaporu umrlo 56 zapornikov. Brazilija je sicer na tretjem mestu na svetu po številu zaprtih, po uradnih podatkih je bilo aprila za rešetkami 712.300 ljudi. Kar je skoraj še enkrat več, kot je kapaciteta zaporov. Prenatrpanost vodi do nasilja med tolpami in hudih nemirov.

V začetku leta 2017 je v več nasilnih uporih v zaporih na severu Brazilije umrlo 119 ljudi. Okoli 90 zapornikov je pobegnilo septembra lani, po tem, ko so oboroženi moški pred zaporom nastavili eksploziv in ustrelili policista.

Poskusi, da bi spremenili zaporniški sistem in uvedli strožji nadzor, so naleteli na odpor vplivnih kriminalnih tolp, ki delujejo znotraj in zunaj zaporov. V začetku tega leta so tolpe izvedle okoli 80 napadov na javna poslopja, banke, avtobuse in bencinske črpalke – po prepričanju mnogih so številni od teh napadov odziv na predlagane reforme. mfr