Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi si je po poročanju italijanskega tiska v Bruslju že kupil vilo z bazenom v diplomatski četrti. Zato, da bo tam gostil sprejeme. Vodja stranke Naprej, Italija bo namreč politično kariero nadaljeval na evropskem parketu, saj je novoizvoljeni evropski poslanec. In ni edino zveneče ime, ki mu je to uspelo. Iz Španije je bil za evroposlanca izvoljen nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki že živi v Bruslju – tja je namreč prebegnil pred španskimi pravosodnimi organi, ki bi mu radi sodili zaradi razglasitve katalonske neodvisnosti. Težava je, da mora za evroposlanca priseči v Madridu. Za evropskega poslanca je bil izvoljen tudi bivši podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras, ki pa je v priporu.

Iz Avstrije – s pridihom Španije zaradi afere Ibiza – bi v Bruselj lahko odšel tudi donedavni vodja svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache, ki je bil na listi sicer na zadnjem mestu, a je dobil zadostno število preferenčnih glasov. Včeraj še ni bilo jasno, ali bo pravico do mandata izkoristil.

Če je Italija v evropski parlament poslala enega bivšega premierja, pa jih je Poljska, po poročanju tamkajšnjih medijev, kar šest. Toliko jih je namreč tudi kandidiralo (Ewa Kopacz, Marek Belka, Beata Szydlo, Wlodzimierz Cimoszewicz, Leszek Miller in bivši predsednik evropskega parlamenta Jerzy Busek). Mandat je dobila tudi Magdalena Adamowicz, vdova dolgoletnega liberalnega župana Gdanska, ki je bil ubit januarja letos. V Veliki Britaniji pa odmeva, da so izvolili dve evropski poslanki z istim imenom: Alexandra Phillips. Le da sta diametralno nasprotne usmeritve: ena prihaja iz stranke Brexit, druga iz Zelenih. agencije