Ljubljana. Obilico smole je imel 42-letnik iz okolice Kranja, ki je v najetem poslovnem objektu v ljubljanski Šiški gojil konopljo. Prostore je namreč najel v začetku lanskega leta, najemna pogodba se mu je iztekla, lastnik pa je želel objekt prodati. Ko si ga je ogledal, je naletel na zanimiv prizor – v njegovem objektu je »rasla trava«. Poklical je policiste in ti so se odločili za ogled na terenu. Tudi oni so imeli kaj videti. Dvainštiridesetletni najemnik je namreč začel prazniti in pospravljati prostore, policisti pa so prišli ravno v pravem trenutku, da so ga ujeli na kraju samem. Ob prijetju 14. maja letos je imel pri sebi 1,6 kilograma kokaina.

Sledila je obsežna preiskava, v kateri so kriminalisti pri 42-letnem osumljencu doma našli in zasegli še 440 sadik konoplje ter cel kup pripomočkov za gojenje. V Ljubljani so zasegli 530 sadik konoplje (tik pred »žetvijo«), v avtu pa več mobilnih telefonov in še en zavitek kokaina. Kriminalisti so prijeli še njegovega 43-letnega pomagača, državljana BiH, ki pa so ga izpustili na prostost, a mu vseeno napisali kazensko ovadbo. Dvainštiridesetletnik je po odredbi sodnika že v priporu.

Kradel tudi elektriko

Ob tem je preiskava še pokazala, da je osumljeni za potrebe gojenja konoplje (lani so bile najmanj tri žetve, letošnja se je očitno sfižila) porabil ogromno električne energije, ki pa jo je kradel tako, da je napravil »obvod« mimo števca in tako dve podjetji za distribucijo elektrike oškodoval za nekaj tisoč evrov. S tem si je prislužil še kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja velike tatvine. Ne eden ne drugi zaradi podobnih kaznivih dejanj še nista bila obravnavana. Kot je pojasnil vodja ljubljanskih kriminalistov Stojan Belšak, je bila droga glede na količino in težo posameznih paketov zagotovo namenjena za veleprodajo preprodajalcem.