Nebo nad Vičem je danes prekril temen oblak gostega dima, ki se je valil iz goreče hiše v Hajdrihovi ulici in bil dobro viden že z začetka Tržaške ceste. Malo po enajsti uri je zagorelo v prizidku hiše, kjer ima sedež podjetje Vempleks, ki ga vodi direktorica Natalija Vrbnjak in kjer se ukvarjajo z grafičnim oblikovanjem, proizvodnjo reklamnih tabel, samolepilnih folij in različnih tiskovin.

Gasili z devetimi vozili

»Že med vožnjo smo videli, da se iz objekta vali gost črn dim. Po prihodu na kraj smo ugotovili, da je požar že polno razvit, ves objekt je bil v ognju, takoj smo začeli postopke gašenja in reševanja,« so potek dogodka opisali v Gasilski brigadi Ljubljana in dodali, da je v intervenciji sodelovalo skupno 43 gasilcev z devetimi vozili, na terenu pa so bili tudi ljubljanski policisti. Ti so morali zaradi gašenja za nekaj časa zapreti odsek Hajdrihove ulice med Jamovo cesto in Teslovo ulico.

Policijska zapora in utripajoče luči na nedaleč parkiranih interventnih vozilih so privabile kar nekaj mimoidočih, ki so se ustavili in radovedno opazovali dogajanje. »Kako dolgo pa ulica ne bo prehodna? Ves dan?« je ob zapori nekoliko neučakano spraševala gospa, ki je želela prečkati bližnji park. Nekateri sosedje so pokazali več sočutja in ponudili tudi pomoč. Klaro in Karmen je denimo na požar opozoril zvok siren iz gasilskih vozil, nato sta opazili še dim. »Zanimalo naju je, ali so vsi v redu in ali lahko kako pomagava, prineseva topel čaj ali kaj podobnega. Takšna nesreča je res žalostna, hiša je povsem uničena,« je povedala Karmen in dodala, da stanujeta nedaleč proč, da pa se z lastniki hiše ne poznata.

Požar izbruhnil v prizidku

Približno pol ure po tem, ko so bili gasilci obveščeni o požaru in so se pripeljali na kraj dogodka, jim je ogenj uspelo nadzorovati in preprečiti, da bi se požar razširil na sosednje hiše. Nadaljevali so z gašenjem manjših žarišč in na kraj nesreče pripeljali zaščitno folijo za prekrivanje strehe.

Pogled na hišo je namreč razkrival pravo razsežnost požara: prizidek je bil povsem uničen, močno poškodovana je bila tudi streha hiše, okna so bila brez stekel, črne saje pa so prekrivale v nežno oranžno prepleskano pročelje. Kot je v imenu Policijske uprave (PU) Ljubljana sporočila predstavnica za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič, je po prvih informacijah najprej zagorelo v prizidku, nato se je požar hitro razširil po prizidku in dosegel tudi osrednji objekt. Gasilci so ob tem pojasnili, da sta se dva človeka zastrupila z vdihovanjem dima, enega od njih so odpeljali v ljubljanski klinični center.

Kaj je bil razlog za požar in kolikšno škodo je povzročil ogenj, tisti, ki so bili danes v času požara v hiši, še niso vedeli. Vidno pretreseni so ugibali, da je morda prišlo do kratkega stika v električni napeljavi. Vzrok požara bodo ugotavljali kriminalisti. »Kriminalisti si bodo začeli ogledovati kraj in ugotavljati vzrok požara, ko bodo na kraju vzpostavljeni ustrezni pogoji,« so potrdili v PU Ljubljana.