V zadnjem krogu državnega prvenstva v nogometu so bile štiri tekme le revijalne. Tekmovalni naboj je imel le dvoboj za četrto mesto in zadnjo evropsko vozovnico med Muro in Celjem, ki se je končal z uspehom Prekmurcev. Mura je z remijem proti Celju (1:1) presegla cilje in se že v prvi sezoni po vrnitvi med prvoligaše (spet) uvrstila v Evropo, kjer že nastop v prvem krogu kvalifikacij prinaša zaslužek pol milijona evrov iz blagajne Uefe.

Fazanerija ni bentila, ni obupala, ni žvižgala

Če so čakali dolgih sedem let, so prenesli tudi tak prvi polčas. Saj so še predlani gledali tretjo ligo. V soboto ob sedmih je bila za Muro Evropa daleč še osmo leto. Celje je prek Luke Kerina surovo zabilo že v tretji minuti. Noge so se tresle, obramba majala. Nino Kouter je tik pred polčasom zadel še vratnico. »Ko ti pettisočglava množica da odgovornost…« je slab vstop v tekmo pojasnil Ante Šimundža. Ob osmih je bil, tako kot vsi črno-beli, junak. Maja 2019 in ne maja 2021, kot je bil dolgoročni načrt.

Fazanerija ni bentila, ni obupala, ni žvižgala. To je drugačno občinstvo. Ne izobeša na vseh tekmah zaman napisa »Mura je večna«. Pa je to že »tretja Mura«. Oznake NK, 05 in NŠ so (bile) le formalnost. (Marsi)kje drugje bi ob polčasu na najpomembnejši tekmi sezone žvižgali svojim, nemara celo ploskali tekmecem. Ne v Fazaneriji. Tu se svojim ploska tudi takrat, ko ne gre. »Naj se zna, kje je fuzbal doma!« je v mikrofon ob polčasu ponosno vzkliknila Terezija Knaus - Treza, izbrana za najboljšo navijačico sezone.

Imela je prav. Ne samo »fuzbal«, evropski nogomet je spet doma v Murski Soboti. Mura je v dinamičnem, odprtem drugem polčasu, ko je Šimundža taktično šel, kot bi rekel sam, »grlom u jagode«, unovčila ravno tisto, česar Celje nima. Poln stadion. Zarohnel je, ko je Amadej Maroša stresel evrogol za Evropo. Po neapeljsko so zlogovali njegov priimek. Ma-ro-ša. Kdaj bi v Celju lahko bilo tako vzdušje? »V četrtek v finalu pokala,« je (samo)kritično pristavil Dušan Kosič. Tam jih ne bo, niti v Evropi. Tretjič zapored so grofi končali na petem mestu. Lani je boljši Rudar, letos Mura, vse tri sezone pa vprašanje, kaj bo z Rudijem Požegom Vancašem. Poškodovani igralec sezone je boleče manjkal. »Veliko nam je dal letos. Imamo ga že tri leta in tri leta odhaja. To je težko za vse, tako zanj kot za ekipo, želim, da se mu izpolni želja,« je dodal Kosič.

Da znajo oboji igrati boljše, je pristavil Šimundža, izbran za najboljšega trenerja sezone. Že prej v sezoni, ko so Prekmurci »morali«, se jim je znalo zalomiti. Proti Krškemu, recimo. V štirih tekmah niso premagali Triglava. Na odprtju reflektorjev z Domžalami. V pokalu z Mariborom. Tudi Celja naposled doma Mura ni premagala, a tokrat tega niti ni potrebovala. Zadoščala sta poln stadion in remi.

Kaj zdaj? Šimundža pred sedmimi leti ni ostal, klub je zapustil pred evropskimi tekmami. Da zna biti Evropa zelo kruta, je izpostavil tudi Kosič. Toda Šimundže tokrat ni strah: »Igral sem v Evropi, bil sem trener v Evropi. Peklensko delo nas čaka.«

Zahović z 18 goli prvi strelec lige

V Domžalah je bil razplet po željah obeh klubov. Luka Zahović (Maribor) je z 18. zadetkom, kar pomeni pol gola na tekmo, ubranil lovoriko najboljšega strelca sezone. Sin športnega direktorja Maribora je na zadnjih treh tekmah, ki so bile revijalne, saj je bil Maribor že prvak, dosegel pet zadetkov, medtem ko njegov najhujši tekmec Rok Kronaveter ni igral, ker po sezoni zapušča Olimpijo. Domžale so našle zadovoljstvo v tem, da so prvič v sezoni premagale Maribor in da so najboljša ekipa spomladi po številu osvojenih točk. »V prvem polčasu smo igrali na visoki ravni in dobro. Normalno je, da nas je Maribor stisnil v zadnjih 15 minutah pred svoj gol, a po vseh letošnjih tekmah z Mariborom smo si vendarle zaslužili eno zmago,« je tekmo videl trener Domžal Simon Rožman.

Olimpija je z zelo premešano zasedbo izgubila na gostovanju v Kidričevem, kjer je Ljubljančan Kregar zadel prečko, strelec edinega gola za Aluminij pa je bil Krajnc v zadnji minuti prvega polčasa. Tekma je nazorno razkrila, zakaj nekateri rezervisti niso dovolj kakovostni in psihično zreli za igranje v Olimpiji, medtem ko so mladi nabirali izkušnje. »Igrali smo skoraj brez vseh članov prve enajsterice. Igrali smo malce raztrgano, a smo si vseeno ustvarili nekaj priložnosti. Vidi se, da nam manjka kilometrine, ampak tudi mladi igralci morajo dobiti priložnost. Dobil sem koristne informacije za naprej,« je povedal trener Olimpije Safet Hadžić. Olimpijo čaka v četrtek ob 20.15 v Celju finale slovenskega pokala z Mariborom. »Tekma v Kidričevem ne bo imela nobenega vpliva na finale pokala, na katerem bomo maksimalno pripravljeni proti Mariboru,« je samozavesten Hadžić, potem ko je s klubom podpisal dveletno pogodbo, po kateri naj bi prejemal 7000 evrov mesečne plače.

Gorica je tekmo v Krškem odigrala z rezervisti, saj je udarna enajsterica hranila moči za dodatne kvalifikacije z drugouvrščenim drugoligašem Taborom iz Sežane. Prva tekma bo v sredo ob 17. uri v Sežani, povratna pa v nedeljo, 2. maja, ob 17. uri v Novi Gorici. Nova sezona v prvi ligi se bo začela 13. julija. Že pred tem čakajo slovenske klube prve tekme v evropskih pokalih. Maribor bo kvalifikacije za ligo prvakov začel 9. ali 10. julija, Olimpija, Domžale in Mura pa kvalifikacije za ligo Evropa 11. julija.