javni zavod Sotočje in Športna zveza Medvode prihajajoči konec tedna pripravljata tretji festivalski projekt Medvode v gibanju. »Uvodni izvedbi sta bili za nas zgodbi o uspehu in sta resnično povezali celoten kraj, sodelovalo je več kot 300 prostovoljcev, 1400 športnikov in več kot 3000 obiskovalcev,« je pojasnila vodja festivala Ines Iskra.

Vse skupaj se bo začelo že v petek, 31. maja, ko bodo na svoj račun prišli najmlajši obiskovalci. Rdeča nit dogajanja bo mini olimpijada, ki bo letos rekordno obiskana, saj so organizatorji našteli 750 otrok prve triade iz vseh medvoških osnovnih šol in dveh podružnic (OŠ Medvode, OŠ Preska, OŠ Simona Jenka Smlednik, OŠ Pirniče, POŠ Sora in POŠ Topol) ter vrtca Medvode. Potekala bo na nogometnem igrišču v Medvodah, pripravili pa jo bodo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez (OKS-ZŠZ). Ob 19. uri bo start letošnje novosti – 24-urnega glasbeno-tekaškega maratona z dobrodelno noto. Ekstremni tekač Bogomir Dolenc bo s tekom po medvoških ulicah in cestah znova zbiral sredstva za ustanovo Mali vitez, fundacijo za pomoč mladim, ozdravljenim od raka.

Za vse želje, okuse in generacije

zaznamovali turnir odbojke na mivki, ki bo potekal na Zbiljski dobravi, rolanje (Partizan Medvode) in teniški turnir (peščena igrišča ob Gorenjski cesti). Sledilo bo dogajanje v središču občine oziroma na Medvoški cesti, kjer bodo lahko navijači spremljali razburljivo tekmovanje na tekaških rolkah, tek s pasjimi ljubljenčki, cicitek in otroške teke. Na voljo bodo tudi plesne delavnice, turnir v košarki, balinanje, rekreativni kolesarski vzpon na Katarino, kjer vsak udeleženec sam izbere tip kolesa in pot, po kateri bo prispel do cilja, ter številne druge aktivnosti. Poskrbljeno bo za najmlajše obiskovalce festivala, za katere bodo organizatorji pripravili vodene ustvarjalne delavnice in igre. Za varnost in dobro počutje otrok bodo skrbele izkušene vzgojiteljice in animatorke, otroško varstvo pa bo mogoče med 18. uro in 21.30 na prizorišču na označenih mestih. Pika na i festivala bo 3. nočni tek Medvode z začetkom ob 20.15, ki je po dveh uspešnih izvedbah znova vključen v slovenski pokal nočni tek Slovenija. Na voljo bodo ženske in moške kategorije v dolžinah pet ali deset kilometrov.

Pika na i bodo koncert, kulinarična tržnica in zabava

Lani so na tridnevni prireditvi našteli okoli 500 tekačev, podobnega števila udeležencev pa se nadejajo tudi letos. Na startu se bodo zbrala ugledna tekaška imena, med njimi bodo tudi Neja Kršinar, Matic Plaznik in Georginah Njoki iz Velike Britanije.

»Telesna dejavnost je v kombinaciji s kakovostno prehrano ključ do zdravja, naše največje vrednote. Odlična zamisel je ustvariti festival, ki to združuje, in vsem pokazati, kako lepo je 'športati' v okolju naše prečudovite dežele,« je povedal ambasador festivala, najuspešnejši slovenski gorski tekač Timotej Bečan.

Prireditev bodo popestrile tudi številne stojnice: predstavniki zdravstvenega doma Medvode bodo izvajali brezplačne meritve krvnega sladkorja, tlaka in holesterola, skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pa bo letos prvič potekalo predavanje in prikaz temeljnih postopkov oživljanja. Letošnja novost je plesni spopad oziroma plesno tekmovanje na glavnem prireditvenem prizorišču. Pestro dogajanje bodo organizatorji sklenili s koncertom Vilija Resnika z zasedbo in kulinarično tržnico Okusi Sotočja, s katero bodo promovirali priljubljene kulinarične dogodke v občini. Okrepčati se bo mogoče z golažem, raznimi burgerji, kranjsko klobaso, jedmi na žlico in drugimi dobrotami.