Med vsemi današnjimi državnimi voditelji imata ameriški predsednik Donald Trump in njegov japonski gostitelj premier Šinzo Abe poseben odnos. Abe je bil prvi državnik, ki je Trumpu v živo izrekel čestitke za volilno zmago pred tremi leti še v njegovi stolpnici v New Yorku le deset dni po izvolitvi, do zdaj pa sta se, navajajo ameriški mediji, srečala ali pogovarjala po telefonu že štiridesetkrat. Trump se je nedavno tudi pohvalil, da ga je Abe predlagal za Nobelovo nagrado za mir po srečanjih s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom, česar Tokio ni niti zanikal niti potrdil, tudi tokrat pa je japonski premier poskrbel, da njuna dobra medsebojna kemija ni bila z ničemer načeta kljub dejstvu, da ameriška administracija tudi z Japonsko zaostruje trgovinske odnose zaradi visokega deficita v medsebojni menjavi in s carinami preti njeni avtomobilski industriji.

Vikend v Tokiu

»To je nepolitični obisk,« je sobotni prihod Trumpa na tokijsko letališče Haneda za Reuters označil Daniel Sneider, izvedenec za Azijo na univerzi Stanford, in kljub predsednikovi nepredvidljivosti vnaprej napovedal, da gre pravzaprav za v celoti »koreografiran konec tedna«. Ta je v soboto in nedeljo vseboval partijo golfa na obrobju Tokia pri za ta čas neobičajnih kar 30 stopinjah Celzija, obed v tradicionalni japonski restavraciji in varnostno zahteven ogled finala v sumu za veliko nagrado Tokia, na katerem je ameriški predsednik zmagovalcu izročil svoj poseben pokal z vgraviranim ameriškim orlom, ki naj bi postal prenosen na zmagovalce turnirjev v prihodnjih letih. Trump je prvi ameriški predsednik, ki si je ogledal sumo tekmovanje z zatrjevanjem, da ga ta šport privlači, svoj pokal pa je zmagovalcu tokijskega turnirja svoj čas izročil že francoski premier Jacques Chirac leta 2000 in je tedaj ostal prenosen vse do konca njegovega mandata leta 2007. Trump in Abe sta z varnostnim spremstvom zasedla desetino prostora v tokijski legendarni sumo dvorani Kokugikan za 11.000 obiskovalcev ter slednjim onemogočila vnos tradicionalnega čaja in drugih pijač in jih podvrgla podrobnim pregledom z detektorji kovin, kar pa jih kljub še nekaterim drugim kršitvam tradicije (denimo zamenjavo zabutona z zložljivimi stoli za ameriški predsedniški par in njuna gostitelja Abeja in soprogo Akio) ni spravljalo v slabo voljo.

Abejeva ofenziva šarma

Trumpov obisk japonske helikopterske nosilke in srečanje z japonskimi podjetniki sta dala slutiti, da so v ozadju obiska tudi nekateri poslovni dogovori. Tokio se še odloča o zamenjavi starajočih se lovskih letal F-2 z nevidnimi ameriškimi lovci F-35s, kar bo verjetno naslednja Abejeva logična poteza tudi zaradi kitajskega napredka z vojaškim letalom J-20. Kar zadeva trgovinska pogajanja med Washingtonom in Tokiom v senci vse ostrejšega trgovinskega spora s Kitajsko, pa je Trump samo sporočil, da dobro napredujejo, da pa bo na končni sporazum treba počakati do julijskih volitev v zgornji dom parlamenta, ki naj bi jih Abe združil tudi z izrednimi volitvami spodnjega doma. Državi sta pred dnevi že dosegli dogovor o izvozu ameriške govedine na Japonsko, Abe in Trump pa sta ga simbolično proslavila po partiji golfa z burgerjema iz ameriške govedine. Japonsko sicer skrbi predvsem, da bi Trump uvedel posebne carine na japonske avtomobile, kar bi lahko močno škodovalo njenemu gospodarstvu. Abe je zato že pred časom sprožil »ofenzivo šarma«, ki se zdaj nadaljuje tudi med obiskom ameriškega predsedniškega para.