Za domačine so bile v dvorani Scotiabank Arena ključne zadnje tri minute tretje četrtine, ko so vodstvo gostov s 14 točkami zmanjšali na le -6 in ujeli priključek za zadnjih 12 minut. Najboljše moštvo rednega dela sezone je nato klonilo pod velikim pritiskom domačinov.

Leonard je v izjemni seriji v tretji četrtini prispeval 12 točk in devet skokov, tekmo pa je kljub nekoliko slabšemu metu (devet zadetih metov iz 22 poskusov, vključno z eno trojko iz osmih poskusov) zaključil kot prvi posameznik in tako nadigral grškega superzvezdnika v nasprotnem moštvu Ginnisa Antetokounmpoja.

»Čudežni Grk« je tekmo zaključil z 21 točkami in 11 skoki, poleg bolečega poraza pa si jo bo verjetno še dolgo zapomnil tudi po zabijanju Leonarda čez sebe sredi zadnje četrtine za vodstvo 87:79 raptorjev.

Toronto se bo v svojem prvem velikem finalu najmočnejše košarkarske lige na svetu pomeril s šestkratnimi prvaki Golden State Warriors, ki so si že v noči na torek zagotovili napredovanje z zmago s 4:0 nad Portland Trailblazers.