Mississippi je sprejel zakon, s katerim bi prepovedali splave, potem ko je pri zarodku mogoče zaznati srčni utrip. To se običajno zgodi pri šestih tednih nosečnosti.

Sodnik Carlton Reeves je v odločitvi spomnil, da so že bili v podobni situaciji. Lani je namreč Mississippi prepovedal splav po 15 tednih od spočetja, a je zakon padel na sodišču kot neustaven. »Država se je odzvala s sprejetjem še bolj restriktivnega zakona,« je izpostavil Reeves.

Zakon, ki ga je podpisal guverner Mississippija Phil Bryant, dovoljuje izjeme zaradi zdravstvenih zapletov, ne pa v primerih incesta ali posilstva. Sodnik je presodil, da zakonodaja krši pravice žensk, še posebej upoštevajoč dejstvo, da večina žensk splav naredi šele po šestem tednu nosečnosti.

Bryant je zaradi odločitve razočaran. »Kot guverner sem se zavezal, da bom storil vse v moji moči za zaščito življenja. Vedno znova smo zakonodajna oblast in jaz storili prav to,« je dejal v izjavi. Napovedal je, da bo začasno blokado skušal odpraviti.

V ZDA je več kot deset zveznih držav doslej sprejelo zakone, ki drastično omejujejo pravico do splava. Ta je bila uzakonjena v sodbi ameriškega vrhovnega sodišča leta 1973.