V soboto zjutraj se je med železniškima postajama Ljubljana Rakovnik in Škofljica v križišču pri avtocestnem priključku Ljubljana jug zgodila prometna nesreča potniškega vlaka in tovornjaka. Ta je pripeljal od Dolenjske ceste proti Jurčkovi cesti ter obstal na železniški progi, ko so se polzapornice že spuščale. »Takrat je z voznikove desne strani pripeljal potniški vlak in trčil v desno stran tovornjaka,« je pojasnila Maja Cimperle Adlešič iz Policijske uprave Ljubljana. Do nezgode je prišlo zaradi neupoštevanja prometnih predpisov, povedano poenostavljeno – voznik tovornjaka je prevozil rdečo luč na semaforju.

Vlak je tovornjak, ki je prevažal banane, pred seboj po tirih potiskal nekaj deset metrov, v močnem trku sta bila tako vozilo kot sprednji del vlaka povsem razbita, rumeni tovor je raztresen iz škatel ležal ob tračnicah. »Zavarovali smo kraj nesreče, skupaj z reševalci smo oskrbeli poškodovanega voznika tovornega vozila in z vlaka evakuirali potnike,« so sporočili iz Gasilske brigade Ljubljana. Glede na posnetek gasilcev, ki so ga gasilci na intervenciji prvič naredili z brezpilotnim zrakoplovom, ter fotografije s kraja nesreče, ki kažejo, za kako hud trk je šlo, so imeli vsi vpleteni, zlasti pa voznik tovornjaka, veliko srečo. Poškodovanih je bilo namreč pet oseb, ki so jih prepeljali v ljubljanski klinični center. »To so bili voznik tovornjaka, strojevodja in trije potniki,« je potrdila Cimperle-Adlešičeva in dodala, da ni šlo za nič hujšega kot nekaj udarcev. V času nesreče je bilo na vlaku 27 potnikov, so povedali v Slovenskih železnicah.

Železniški promet med Ljubljano in Novim mestom je bil za dobrih sedem ur ustavljen, saj so morali policisti najprej opraviti ogled nesreče, nato še s kraja odstraniti vlak in tovornjak. Pri tem so jim pomagali ljubljanski gasilci, ki so zaradi izlitja zaščitili še vodotok, počistili oljne madeže in prečrpali kakšnih 50 litrov goriva. Ko so zapornice na prehodu popravili, so promet znova vzpostavili. V vmesnem času so Slovenske železnice za potnike organizirale nadomestni avtobusni prevoz.