Po superpokalni, pokalni in naslovu prvaka v 2. ligi ABA so košarkarji Primorske danes osvojili še četrto lovoriko v letošnji sezoni. V finalu državnega prvenstva so še tretjič ugnali Olimpijo in prvič v zgodovini postali najboljši klub v Sloveniji. Koprčani so si z odličnimi predstavami skozi celotno sezono uspeh več kot zaslužili. Današnja zmaga je bila namreč njihova 22. zaporedna, saj so grenkobo poraza nazadnje okusili 7. marca v 2. ligi ABA proti Dinamiku iz Beograda. Najkoristnejši igralec (MVP) finala je postal Marjan Čakarun.

Tako kot prvi dve je bila tudi današnja tretja finalna tekma na nož. Medtem ko so košarkarji Primorske želeli v najhitrejšem možnem času končati sezono, so si pri Olimpiji prizadevali, da bi jo podaljšali vsaj še do jutri. Pritisk je bil tako na ene kot druge velik, zato veliko lepih potez ni bilo mogoče videti. Gostje iz Ljubljane so znova stavili na agresivno obrambo, v sedmi minut pa ostali še brez Erjona Kastratija, ki mu je popustila mišica v nogi in je le odšepal z igrišča. O tem, za kako trd in izenačen dvoboj je šlo, veliko pove podatek, da si v prvem polčasu nobeno od moštev ni priigralo večje prednosti od petih točk. A to se je spremenilo v drugem. Primorska je namreč pritisnila na plin, Olimpija pa je zaradi izredno slabega meta za tri točke težko sledila ritmu nasprotnika. Ko so gostitelji sredi zadnje četrtine po zaporednih trojkah Žana Marka Šiška povedli za enajst, je bil finale dokončno odločen.

»Nismo odigrali dobre tekme, niti približno ne. A ta ekipa je znova pokazala, da ima 'jajca', in je izvlekla zmago. Ni bilo lahko. Ves čas sem ponavljal, da ne čutimo pritiska, a je seveda bil prisoten. Zelo težko je igrati proti Olimpiji, ko si v vlogi favorita. Kakor koli obrnemo, je bilo treba trikrat zmagati. Olimpija je Olimpija. Oni so igrali sproščeno, grizli so in tepli ter dali vse od sebe. Niso imeli kaj izgubiti. Mi smo se na drugi strani mučili. Nekateri igralci, ki so vso sezono zadevali odprte mete, so bili v tej seriji manj natančni. A na srečo imamo globino. Moč ekipe je prišla še kako do izraza,« se je smejalo trenerju Primorske Jurici Golemcu. Kljub porazu Jure Zdovc na drugi strani ni bil pretirano razočaran. »Odkar sem prišel, nam je uspelo zajeziti kadrovski kaos in izluščiti skupino igralcev, ki se je na parketu borila. Ničesar jim ne zamerim. Dali so vse od sebe. Treba je izpostaviti tudi, da nismo imeli sreče, saj smo v drugem delu državnega prvenstva izgubili Tomića, Špana, Šamanića in tokrat še Kastratija. Osebno me porazi le še dodatno motivirajo, tako da že komaj čakam naslednjo sezono.«