Evropske volitve so se danes nadaljevale na Irskem in Češkem; v slednji bodo kot v edini članici potekale dva dni, torej še jutri. Jutri bodo volili tudi v Latviji, na Malti in na Slovaškem. Uradni izidi vseh glasovanj, ki bodo opravljena pred nedeljskim velikim volilnim dnem, ko bo evropske poslance izbirala glavnina držav članic, ne bodo objavljeni vse do zaprtja zadnjih volišč v Italiji. Nekatera se bodo v nedeljo zaprla šele ob 23. uri.

Uradni izidi ob 23. uri

Se pa lahko še pred koncem glasovanja objavljajo izidi vzporednih volitev, če jih bodo agencije za raziskave javnega mnenja oziroma mediji opravljali. V Sloveniji se tokrat za pripravo vzporednih volitev ni odločil nihče, zaradi česar bo treba na uradne izide počakati vse do 23. ure, ko bo verjetno že znano, katerim strankam se je s svojimi kandidati uspelo uvrstiti v evropski parlament.

Vzporedne volitve so opravili na Nizozemskem. Tamkajšnji rezultati kažejo na prvo presenečenje teh volitev. Zmagala naj bi namreč socialdemokratska stranka pod vodstvom podpredsednika komisije Fransa Timmermansa, ki je tudi eden izmed kandidatov političnih skupin za morebitnega novega predsednika evropske komisije. Namesto dosedanjih treh poslancev jih bodo poslej imeli pet. Prehiteli so liberalce premierja Marka Rutteja, ki naj bi ohranili štiri poslanske sedeže. Presenečenje ne tiči zgolj v uspehu laburistov, temveč tudi v porazu populistov.

Čeprav so predvolilne napovedi napovedovale celo zmago skrajno desne populistične stranke Forum za demokracijo, ki jo vodi Thierry Baudet, se je po izidih vzporednih volitev uvrstila šele na tretje mesto in bo v novem evropskem parlamentu predvidoma zastopana s tremi poslanci. Hud poraz naj bi doživela tudi stranka populista Geerta Wildersa (Stranka za svobodo), ki naj bi prejela zgolj štiri odstotke glasov, kar je njen najslabši rezultat v zadnjih desetih letih. Čez deset odstotkov naj bi se sicer uspelo prebiti še krščanskim demokratom in Zelenim. Vzporedno glasovanje so včeraj opravili tudi po volitvah na Irskem, vendar so bili njihovi rezultati objavljeni po zaključku redakcije.

Težave v Veliki Britaniji

Zaradi pozno začetih priprav na sodelovanje pri evropskih volitvah se je včeraj zapletlo več tisoč državljanom EU, ki so hoteli glasovati v Veliki Britaniji. Številni evropski državljani namreč v minulih tednih od lokalnih oblasti niso dobili posebnega obrazca, s katerim bi se prijavili na volitve. Zato jih tudi v četrtek ni bilo mogoče najti na volilnih seznamih. Številnim tako ni uspelo uresničiti svoje volilne pravice na Otoku.

V Sloveniji so pred današnjim rednim glasovanjem že zaključili predčasne volitve. Od torka do četrtka se je predčasnih volitev udeležilo skoraj 70 odstotkov več državljanov kot pred petimi leti. Tokrat je na volišča odšlo 31.357 volilcev oziroma 1,84 odstotka vseh volilnih upravičencev. Jutri bo glasovanje potekalo na 3005 rednih voliščih med 7. in 19. uro, na 55 voliščih za tiste, ki so se odločili glasovati zunaj svojega kraja, in na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. ag