Obalna straža je rešila 87 afriških migrantov iz potapljajočega se gumenjaka okoli 50 kilometrov vzhodno od libijske prestolnice Tripoli. Na ladji je bilo šest žensk in en otrok. Okoli 203 afriških migrantov, od tega eno žensko, pa so opazili na dveh ladjah pri obali mesta Zliten, okoli 140 kilometrov vzhodno od Tripolija.

Agencije ZN in humanitarne organizacije sicer nasprotujejo temu, da se migrante odpelje v taborišča v Libiji, saj obstaja možnost, da bodo arbitrarno zaprti ali žrtev milic, ker so od strmoglavljenja Moamerja Gadafija leta 2011 tam nepredvidljive razmere.

Situacija se je še poslabšala, odkar je libijski uporniški general Halifa Haftar sprožil napad na Tripoli, kjer je sedež mednarodno priznane vlade Fajeza al Saradža.

V nedavnih spopadih je bilo ubitih 510 ljudi, več kot 75.000 pa jih je zbežalo s svojih domov, podatke Svetovne zdravstvene organizacije navaja AFP.

Italija je leta 2017 z Libijo sklenila dogovor, da bo oborožila in izurila libijsko obalno stražo, da bi ta preprečila prehod beguncev v Evropo preko Sredozemskega morja.