Interpol je pred dvema letoma sprožil mednarodno operacijo proti spletni strani na temnem spletu s 63.000 uporabniki z vsega sveta. Po aretacijah devetih osumljencev iz Tajske, Avstralije in ZDA so rešili 50 otrok, a se bo to število zagotovo še povečalo. Policije v 60 državah namreč nadaljujejo preiskavo, obenem pa še vedno poskušajo identificirati sto otrok s posnetkov in fotografij, objavljenih oziroma deljenih na tej spletni strani.

Operacijo Blackwrist so zagnali leta 2017, po najdbi fotografij in posnetkov spolne zlorabe enajstih dečkov, mlajših od 13 let. Sporni material so našli na naročniški strani na temnem spletu, kjer uporabniki uporabljajo zakodirano programsko opremo, da jih ne bi izsledili. Stran je imela kar 63.000 naročnikov po vsem svetu. Ameriški preiskovalci urada za domovinsko varnost (HSI) so izsledili IP-naslov spletne strani, na kateri so tedensko objavljali sveže fotografije in posnetke, sledile so prve aretacije.

Lani so na Tajskem aretirali glavnega upravitelja strani Montrija Salangama, ki je zlorabljal celo svojega nečaka. Otroke je v stanovanje zvabil s hrano, računalniki in igricami. Junija lani je bil na Tajskem zaradi spolne zlorabe otrok in trgovine z ljudmi obsojen na 146 let zapora, njegov 36-letni sodelavec, sicer zaposlen v vrtcu, pa na 36 let.

Najmlajša žrtev stara 15 mesecev

V Avstraliji so minuli petek na 40 let in tri mesece zapora obsodili še enega upravitelja strani, Ruecho Tokputzo, kar je najvišja izrečena zaporna kazen v Avstraliji zaradi spolne zlorabe otrok. Enaintridesetletnik je priznal krivdo v 50 točkah obtožnice za zlorabo enajstih otrok v sedmih letih. Njegova najmlajša žrtev je bila stara komaj 15 mesecev. Sodnik ga je opisal kot najhujšo nočno moro vsakega otroka in grozljivko vsakega starša.

»V ZDA smo prijeli več oseb, med katerimi so tudi take, ki uživajo zaupanje javnosti,« je za medije pojasnil predstavnik HSI v Bangkoku Eric McLoughlin ter pristavil, da je eden izmed njih spolno zlorabljal svojega dveletnega polbrata. Generalni sekretar Interpola Jürgen Stock je požugal vsem podobnim zločincem: »Operacija Blackwrist je jasno sporočilo vsem, ki zlorabljajo otoke, izdelujejo materiale s spolno zlorabo otrok in jih širijo na spletu: vedite, da vas vidimo in da vas bomo privedli pred roko pravice.« tak, agencije