Le dan zatem, ko so pravosodni policisti iz pripora na Povšetovi na žalsko okrajno sodišče pripeljali Sebastiena Abramova, ki mu sodijo zaradi goljufije, je vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju  Ivan Žaberl povedal, da so tožilci na celjsko sodišče tudi uradno vložili zahtevo za preiskavo v zvezi z umorom, ki naj bi ga zagrešil pred štirimi leti iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način v Pernovem pri Žalcu.

Takrat je pod streli iz dolgocevnega orožja umrlo njegovo tedanje dekle, 24-letna Sara Veber. Hkrati so za Abramova iz razlogov begosumnosti in ponovitvene nevarnosti predlagali pripor. Abramov je sicer na Povšetovi v Ljubljani v priporu od marca letos zaradi suma zavarovalniške goljufije, v katero je vpletel tudi svoje sedanje dekle Julijo Adlešič. Ta si je, spomnimo, januarja letos z žago odrezala roko nad zapestjem. Le nekaj tednov pred tem so bile pri kar petih zavarovalnicah sklenjene zavarovalne pogodbe, pri čemer so sodelovali tudi starši Abramova, po katerih bi dekle za tako hudo poškodbo roke prejelo vrtoglave vsote zavarovalnin, če bi ostala brez roke, pa celo dosmrtno rento. A roko so ji zdravniki uspešno prišili nazaj, česar menda ni bila najbolj vesela in si je prizadevala, da bi ji roka kljub vsemu odmrla, kar je bilo sumljivo predvsem zdravnikom, ki so pri takšnih posegih običajno zelo uspešni. Ker so si člani družine Abramov hkrati močno prizadevali, da bi do izplačila zavarovalnine prišlo čim prej, in so mrzlično klicali zavarovalnice, pa je vse skupaj postalo sumljivo tudi zavarovalnim agentom.

Puška se ni sprožila sama

Medtem so Abramova aprila letos zaradi suma, da je pred štirimi leti umoril svoje 24-letno dekle, ovadili tudi celjski kriminalisti. Ti so vseskozi sumili, da dejanja ni storil iz malomarnosti, kot je skušal prikazati, saj je takoj po dejanju trdil, da se je puška sprožila sama med čiščenjem oziroma naj bi bila celo v okvari, kasneje pa s kriminalisti v preiskavi ni hotel več sodelovati.

Preiskava je bila dolgotrajna, ker je s starši pokojne Sare še nekaj časa uspešno manipuliral, precej težav pa so imeli tudi z dešifriranjem njegovih in Sarinih telefonskih pogovorov, saj je bilo uporabljenih več SIM-kartic. Slišati pa je bilo tudi namige, da naj bi imel Abramov (pred tem Sebastjan Colarič) kar nekaj prijateljev med policisti. A je vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje Milan Vogrinec nedavno odločno zanikal, da bi to kakorkoli vplivalo na preiskavo. Je pa znano, da se je nekaterim izdajal za kriminalista. Nenazadnje se je kot kriminalist neuradno predstavil tudi staršem 21-letnice, ki si je odrezala roko. Spet drugim se je predstavljal kot diplomant visoke policijske varnostne šole, in tako uspešno manipuliral z mnogimi. Tudi s starši Sare Veber, zato se Nadi Veber ni zdelo nenavadno, da jo je pol leta pred smrtjo hčerke, ki jo je, kot vse kaže, skrbno načrtoval, prosil za kredit, ki ji ga do danes ni vrnil.

»Bila sem zelo naivna. Živel, jedel in spal je v moji hiši, dokler nisem dobila anonimnega pisma, kakšen goljuf je in naj mu ne zaupam,« je Nada Veber, ki zdaj Abramova toži zaradi najetega kredita, ki ga še vedno odplačuje, dejala na žalskem sodišču. Ovadbo pa je vložila šele tik pred zastaranjem, saj pred tem sploh ni vedela, da to lahko stori.

Strogo varovanje

Sicer pa je bilo nenavadno tudi, da so Abramova na sodišče privedli v neprebojnem jopiču, ob njem pa so bili do zob oboroženi štirje pravosodni policisti in še štirje v civilu. O razlogih za poostrene varnostne ukrepe smo zato povprašali upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, od koder so nam odgovorili: »Vodja oddelka za varnost v zaporu (poveljnik) določi način spremljanja zaprte osebe, opremo pravosodnega policista za spremljanje ter tudi druge ukrepe, ki so potrebni za varno izvedbo spremljanja. Običajno eno zaprto osebo spremljata dva pravosodna policista. Več pa, če obstajajo znaki, da bi zaprta oseba skušala pobegniti z zunanjo pomočjo, ali nevarnost, da bi bila varnost zaprte osebe v času spremljanja ogrožena s strani drugih oseb. V takih okoliščinah so pravosodni policisti lahko opremljeni z dodatno opremo, poveljnik pa o načrtovanem spremljanju obvesti tudi policijo,« so pojasnili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Zakaj konkretno so se za tako varovanje odločili v primeru Abramova, pa niso pojasnili.