V veliki finale se je že uvrstil Golden State, ki je v finalu zahodne konference odpihnil Portland in v zmagah slavil s 4:0.

Prvo ime današnjega dvoboja v Milwaukeeju je bil Kawhi Leonard, ki je dosegel kar 35 točk, od tega 15 v zadnji četrtini, poleg tega pa je prispeval devet podaj in pobral sedem žog pod obema obročema. Poleg njega se je izkazal Fred VanVleet, ki je k pomembni zmagi prispeval 21 točk, med vidnejšimi igralci gostujoče zasedbe pa sta bila tudi Pascal Siakam, ki je zbral 14 točk in 12 skokov, ter Kyle Lowry, ki je dosegel 17 točk.

Kanadska ekipa ima priložnost, da se prvič v svoji zgodovini prebije v veliki finale lige NBA. Od leta 1995 je štirikrat igrala v konferenčnem polfinalu, v tej sezoni pa se je prvič prebila v finale, potem ko je v prvem krogu v zmagah premagala Orlando s 4:1, v polfinalu pa Philadelphio s 4:3.

Razpoloženi Antetokounmpo premalo

»Pot do zmage je bila težka, a najbolj pomembno je, da smo jo dosegli,« je po zmagi dejal strateg Toronta Nick Nurse, medtem ko je absolutni junak dvoboja Leonard dodal: »Na začetku dvoboja je bilo naravnost 'nevihtno'. Izjemno vesel sem današnje zmage, a našega dela še nismo dokončali.«

V domači zasedbi, ki je po vodstvu v zmagah z 2:0 nanizala tri poraze, kar se ji v tej sezoni še ni zgodilo, je bil najbolj učinkovit "čudežni Grk" Giannis Antetokounmpo s 24 točkami, Eric Bledsoe je prispeval 20, Malcolm Brogdon pa je tekmo končal z 18 točkami in 11 skoki.

»V tej sezoni smo se pokazali kot zelo uporna ekipa. Smo v težkem položaju, a naredili bomo vse, da zmagamo na naslednji tekmi v Torontu,« je po današnjem porazu odločno dejal trener Milwaukeeja Mike Budenholzer.