Z dvema kombijema so štirje pravosodni policisti na žalsko okrajno sodišče danes popoldan vklenjenega pripeljali Sebastiena Abramova. Vsi so bili tudi v neprebojnih jopičih. Nenavadno, glede na to, da mu na žalskem sodišču sodijo (zgolj) zaradi goljufije. A ne, če vemo, da se Abramov trenutno nahaja v priporu zaradi suma, da si je njegovo dekle v začetku letošnjega leta dalo odrezati roko nad zapestjem zato, da bi od kar petih zavarovalnic, s katerimi so on in njegovi starši sklenili zavarovalne police, prav iz tega naslova iztržili vrtoglave vsote zavarovalnin. Načrt se jim je sfižil, saj so v zdravniških krogih posumili, da nekaj ni v redu, ker se dekletu prišita roka ni celila v skladu s pričakovanji.

Abramov pa je osumljen tudi umora Sare Veber, ki jo je domnevno zaradi okvare puške ustrelil pred štirimi leti v dnevni sobi družinske hiše Vebrovih v Pernovem pri Žalcu. Sarina starša Nada in Rudi Veber sta takrat in še dolgo potem verjela, da je šlo res za nesrečo in prav to dejstvo je dolgo oviralo tudi kriminalistično preiskavo.

Preberite še: Štiri leta po smrti Sare bo resnica morda le prišla na dan

A vse se je obrnilo, ko so dve leti po tragičnem dogodku, ki je za vselej spremenil njihova življenja, prejeli anonimno pismo, češ naj Abramovu (takrat se je še pisal Colarič) nikar ne verjamejo preveč. Šele takrat se je vanje naselil dvom, da njegovi nameni morda le niso bili tako čisti.

Kredit, da bi kupil avto

Kar se je izkazalo za točno tudi potem, ko je prenehal plačevati kredit, ki ga je na njegovo prigovarjanje pol leta pred smrtjo svoje hčerke najela njena mama Nada. Takrat je govoril, da denar nujno potrebuje za nakup nekega avtomobila, ki bi ga nato prodal naprej in s tem nekaj zaslužil. In da gre zgolj za premostitev njegovih finančnih težav in da bo takoj, ko bo avto prodal, kredit poravnal in račun zaprl. A Sarini mami je vrnil le štirikrat po 250 evrov, skupaj torej tisoč evrov, potem pa nič več. Kredit pa Nada Veber še vedno odplačuje in ga bo še do leta 2021.

Abramov je na sodišču pričakovano očitke iz obtožnice zavrnil. V zagovoru pa povedal, da je imela Sarina mama težave v svoji matični banki, ko je želela najeti kredit, a ni bila kreditno sposobna, ker je že imela nekaj dolgov. Zato ji je predlagal, da gresta do njegove znanke na Unicredit banki, ki bo zagotovo vse uredila. In tudi je. Zanikal je, da se je pred tem razburjal, češ, kakšno banko da ima Sarina mama, da ne more dobiti kredita. In še, da je za Sarinega očeta Rudija Vebra plačeval odvetniške storitve, ki jih je potreboval po hudi delovni nesreči. Zelo prepričljivo pa je skušal sodnici dopovedati tudi, da je bil kredit pravzaprav namenjen Sari, ki da bi morala vrniti štipendijo podjetju Unior Zreče, ker je bila njihova štipendistka, zaposlila pa se je drugje.

Same laži

Da to ne drži, smo lahko slišali ob zaslišanju Sarinih staršev. Oba sta pojasnila, da Sari, četudi je takrat delala drugje, štipendije ne bi bilo treba vrniti, saj je bila še vedno pripravljena priti na delo v Zreče, če bi jo potrebovali. Kar se denarja za odvetnika tiče, pa je Rudi Veber povedal, da je denar Abramovu dajal sam, on ga je samo nesel odvetniški družbi. A za to ni nikoli prejel nobenega potrdila. Pričanje mame Nade je bilo mučno, večkrat je zajokala. Klecnila, ko je šla iz dvorane, v kateri je sedel domnevni morilec njene hčerke.

Zanimivo je bilo tudi zaslišanje zdaj že nekdanje bančne uslužbenke, ki je urejala kredit za Nado Veber. Očitno sta si z Abramovim precej domača, saj jo je ta vprašal, če se lahko kar tikata. A je vmes posegla sodnica Alenka Jazbinšek Žgank in ju opomnila, da bi bilo prav, da sta uradna. Kot smo lahko razbrali iz zaslišanja, je nekdanja bančna uslužbenka prav zaradi Abramova oziroma, kot se je izrazila, prevelike izpostavljenosti njegovih najetih kreditov kasneje izgubila službo pri banki. Potrdila pa je, da je stranko, torej Nado Veber, k njej pripeljal prav Abramov. Sojenje se bo še nadaljevalo.