Koliko časa se lahko Theresa May še oklepa oblasti, ki ji na vseh koncih uhaja iz rok, in prelaga svoj odstop? To trenutno vse bolj zanima kot preložitev njenega »novega brexita«, ki ga je umaknila iz obtoka manj kot 24 ur po tistem, ko ga je v parlamentu razglašala za zadnjo priložnost za izvedbo brexita. Jutri naj bi objavila besedilo predloga zakona o umiku iz EU, o katerem naj bi poslanci glasovali v tednu, ki se začne tretjega junija. Zdaj na Downing street 10 pravijo, da tega zakonskega predloga ne bodo objavili in o njem razpravljali pred začetkom junija. Verjetno sedmega junija. Prevladuje mnenje, da se ne bo nikoli več pojavil in da so zaradi njega premierski dnevi Mayeve res šteti. Vprašanje je samo še, koliko jih je ostalo.

Bo odstopila jutri ali v ponedeljek?

Danes so krožile govorice, da utegne odstopiti že jutri ali v ponedeljek, ko bodo znani izidi današnjih evropskih volitev v Britaniji, na katerih njenim vladajočim konservativcem napovedujejo katastrofo – četrto mesto, za Brexitsko stranko, laburisti in liberalnimi demokrati. Pravi čudež je, da je še vedno na oblasti. Po treh porazih njenega brexita v parlamentu, po preložitvi brexita na zadnji oktober in po preložitvi četrtega poskusa, da bi svoj brexit prodala parlamentu z desetimi okraski, ki so razjarili brexitarje, se zdi, da so šteti ne samo njeni premierski dnevi, ampak tudi, da sam brexit umira in da utegne biti Boris Johnson, čeprav eden od kolovodij brexita, res oportunistični, tisti, ki bo to za brexitarje grozno novico kot novi premier sporočil konservativcem in vsem drugim Britancem.

Celo ministri je nočejo več

Pritisk za odstop Therese May v njeni stranki se stopnjuje tako rekoč iz ure v uro, ker so konservativni poslanci najbolj raztrgali njen domnevno nov brexit. Mayeva je ob še eno članico vlade z ministrskim rangom. Odstopila je voditeljica konservativcev v poslanski zbornici Andrea Leadsom, ki je dejala, da premierkin predlog zakona o umiku iz EU vsebuje »nove sestavine, ki jim odločno nasprotuje«. Downing street 10 je potrdil, da sta Mayevo danes obiskala zunanji minister Jeremy Hunt in notranji minister Sajid Javid in da bo premierka temeljito razmislila o njunih stališčih o predlogu zakona o umiku iz EU. Vsi trije so v dolgi vrsti konservativnih politikov, od katerih pričakujejo, da bodo poskusili preprečiti kronanje favoriziranega Borisa Johnsona, nekdanjega zunanjega ministra in londonskega župana, ko bo Mayeva vendarle sporočila, da odhaja.