Britanski mediji so že pred nekaj meseci poročali, da je nekoč nadvse priljubljen televizijski kuhar in avtor zavidljivega števila knjig o prehranjevanju poslovno propadel. Njegov imperij restavracij naj bi imel več ko 80 milijonov evrov dolgov. Lani je chef zaprl šest restavracij, letos se je to število podvojilo. Ob tem so se seveda pojavili dolgovi in ugibanja, da je njegovo osebno premoženje nedotakljivo.

Od kuharja prek TV-zvezdnika do poslovneža

Danes 43-letni Britanec, rojen v Essexu, se je za kuharskega mojstra izobraževal v Londonu, nato pa se zaposlil v tamkajšnji italijanski restavraciji River Café. Njegovo nadarjenost je opazila televizijska producentka Patricia Llewellyn in leta 1999 je Jamie dobil svojo oddajo na BBC. Goli kuhar, oddaja, v kateri je kuhal od doma, je bila odskočna deska. Začela se je njegova zvezdniška kariera, za katero bi lahko rekli, da je bila »blizu ljudem«. Kuhal je enostavne, a zdrave jedi, ki se jih da hitro pripraviti, sestavine za te vseeno drugačne obroke pa se je dalo dobiti v bližnji trgovini ali na tržnici. Promoviral je kakovostno kuhinjo za zvedavega, urbanega posameznika. Na malih zaslonih se je gledalcem predstavil tudi v dokumentarnem filmu Jamiejeva kuhinja. Do leta 2018 je bil fant iz Essexa zvezda več kot dvajsetih TV-serij. Če omenimo zgolj nekatere: Jamiejeva 15-minutna kuhinja, Jamiejev veliki italijanski pobeg, Jamiejeva avstralska kuhinja.

Blestel je tudi na knjižnih policah. Izmed štiriindvajsetih objavljenih knjig so bile v slovenščino nazadnje prevedene Jamie Oliver: 30 minut za kosilo, Superhrana za vsak dan,5 sestavin – Hitre in preproste jedi in Prihranimo z Jamijem.

Oliver je bil ljubljenec kraljeve družine, prejemnik nagrad, nenehno viden v različnih oglasih, ukvarjal se je tudi z dobrodelnostjo.

Slabo mu ni šlo niti v osebnem življenju. Poročil se je z manekenko Juliette Norton, s katero imata pet otrok.

V nevarnosti je 1300 delovnih mest

Jamie Oliver je svoje televizijsko znanje v gostilne realnega sveta začel prenašati že leta 2008. Sprva v Evropi in nato po vsem svetu je začel odpirati restavracije z italijansko hrano (trenutno se jih je obdržalo 23). Po poročanju njegove matične medijske hiše je Oliverjeva korporacija, ki ne zajema zgolj gostinskih obratov, lani ustvarila izgubo v višini 20 milijonov funtov. Februarja letos je propadlo njegovo podjetje Barby Limited, pod okriljem katerega sta delovala dva londonska stakehousa. Enega je Oliver zaprl, drugega pa je, kot se za vsakega gospodarstvenika spodobi, prevzelo novo podjetje, katerega lastnik je seveda Jamie Oliver. Britanski mediji so ob tem zapisali, da je Barby Limited za seboj pustil 7,7 milijona evrov dolgov. Zaradi tega so finančno prikrajšani najemodajalci prostorov in dobavitelji.

Oliverjevi verigi Jamie's Italian in restavracijama Barbecoa ter Fifteen pa trenutno grozi zaprtje. Zaradi finančne luknje bodo najverjetneje zaprli 25 restavracij, kar je hkrati slaba napoved za 1300 delovnih mest. Britanec, ki se je klavrnega stanja očitno dobro zavedal, je za omenjene gostilne že kar nekaj časa iskal kupca. Prihodki verige Jamie's Italian so se lani zmanjšali za 11 odstotkov, kar je chef poslušal rešiti z vložkom v višini 15 milijonov evrov. Očitno premalo. Nekateri mediji na Otoku namigujejo, da so v ozadju propada Oliverjevega gostinskega imperija sumljive finančne transakcije.