V operaciji z imenom Ledolomilec (Icebreaker) so prijeli 22 članov kriminalne združbe - v Španiji njenega vodjo, 48-letnega Litovca, ostale pa na Poljskem, v Litvi, Španiji in Veliki Britaniji.

»Zelo profesionalna in nevarna« skupina je samo zadnji dve leti z omenjenimi nezakonitimi dejavnostmi zaslužila okoli 680 milijonov evrov, so sporočili iz Europola.

Okoli 450 policistov je v omenjenih državah 15. in 16. maja v koordinirani akciji vdrlo v 40 stanovanjskih objektov in zaseglo osem milijonov evrov gotovine, diamante, zlate palice, nakit in luksuzna vozila.

Skupina je največ zaslužila s trgovino z mamili in cigaretami v Veliko Britanijo, nato pa je nezakonito pridobljeni denar tihotapila na Poljsko, kjer ga je prala v menjalnicah in vlagala v nepremičnine v Španiji in drugih državah.

Europol je še sporočil, da je bila to ena največjih tajnih policijskih operacij v zadnjem času proti kaki skupini organiziranega kriminala v Evropi. Skupina je uporabljala »posebna zakodirana komunikacijska sredstva« in tehnike za izogibanje prijetju, so še dodali.