Stotnik (Robert Schwentke, 2017)

Nemški režiser in scenarist Robert Schwentke, ki je bolj znan po svoji hollywoodski produkciji (Upokojeni, oboroženi, nevarni,  Neupogljivi, R.I.P.D. – Urad za pokojnike), s katero zabava množice, je na domačih tleh nekoliko bolj zahteven. To so opazili tudi kritiki in festivali, kjer je med drugim dobil nagrado Stanleyja Kubricka za drznost in inovativnost, prepričal pa je z dramo o mladem dezerterju Williju (Max Hubacher), ki med begom najde stotniško uniformo, moč, ki jo dobi z njo, pa ga spremeni v pošast. Lekcija o koruptnosti oblasti s pridihom črnega humorja. (Kinodvor)

Tatovi koles (Vittorio De Sica, 1948)

Ključni predstavnik italijanskega neorealizma, ki bo del Tedna italijanskega filma, je najbolj znano delo režiserja Vittoria De Sice in ena največjih filmskih klasik, ki s svojo preprostostjo in srčnostjo ne pusti hladnega nikogar. Antoniu (Lamberto Maggiorani), ki mu ukradejo težko prisluženo kolo, za katero se je morala odpovedovati vsa družina, se s sinom Brunom, ki ga igra odlični Enzo Staiola, opravi na pot po rimskih ulicah povojne Italije, odločen, da ga bo našel. Filmska poezija. (Slovenska kinoteka)

Aladin (Guy Ritchie, 2019)

Vnovična interpretacija Disneyjeve animirane klasike Aladin je zgodba o šarmantnem majhnem lopovu Aladinu, hrabri in skromni princesi Jasmini ter duhu iz svetilke, ki mu bo tokrat stas in glas posodil kar princ z Bel Aira Will Smith. Pod tokratno romantično glasbeno avanturo, umeščeno v fiktivno pristaniško mesto Agrabah, se je podpisal kultni britanski režiser Guy Ritchie (Pljuni in jo stisni, Sherlock Holmes). Med pestro igralsko zasedbo z vseh vetrov sveta je treba izpostaviti egiptovskega igralca Meno Massouda in mlado Londončanko Naomi Scott. (Kolosej)

Bleščeči rakci (Cédric Le Gallo in Maxime Govare, 2019)

Bleščeči rakci, kot povedno razodeva že naslov, je še ena v vrsti francoskih odbitih komedij, ki se lotevajo družbeno žgečkljive teme. Olimpijski šampion Matthias Le Goff (Nicolas Gob) ob koncu svoje kariere zagreši neumnost, potem ko mu v televizijskem prenosu uide homofobna izjava. Za kazen mora trenirati skupino amaterskih vaterpolistov, ki so seveda geji. Njihov cilj je kvalificirati se na gejevske igre, ki potekajo na Hrvaškem, tam namreč tekmujejo najbolj vroči športniki LGBT-skupnosti. Spodobna komedija, ki se ne izogne moralnemu nauku ali dvema. (Kolosej)

Brightburn (David Yarovesky, 2019)

Po težavnem boju z neplodnostjo se Torijine (Elizabeth Banks) sanje o materinstvu končno uresničijo s prihodom skrivnostnega dečka Brandona (Jackson A. Dunn). A kaj, ko se izkaže, da je s fantom nekaj hudo narobe. Brightburn je primer hororja, v katerem mori tako ali drugače zblazneli podmladek. Režiser David Yarovesky je razmeroma neznano ime, ki pa ga vseeno lahko povežemo z velikim hollywoodskim projektom, v manjši vlogi je namreč zaigral v Marvelovih Varuhih Galaksije (2014). Po debitantski grozljivki The Hive ostaja znotraj žanra. Povprečno. (Kolosej)