Premierka je v pismu Corbynu zapisala, da je v popravljenem sporazumu pokazala, da je pripravljena na kompromise, da bi Britancem »dostavila brexit«. Poudarila je, da pomeni ta sporazum, o katerem naj bi poslanci glasovali junija, zadnjo priložnost za to.

»Tudi vas pozivam h kompromisu, tako da bomo lahko naredili, kar sta obljubili najini stranki v svojih programih, in obnovili zaupanje v našo politiko,« je dejala.

K podpori je kasneje pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta. »Zavrnite ga in potem nam bosta preostali samo še razdeljenost in slepa ulica,« je poudarila. »Tvegamo, da bomo odšli brez sporazuma, čemur ta poslanska zbornica jasno nasprotuje,« je povedala. »Tvegamo preklic brexita, česar Britanci preprosto ne bodo tolerirali,« je še izpostavila.

Mayeva je v novem dogovoru o brexitu, ki ga je predstavila v torek, med drugim obljubila nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo in carinski kompromis. Če ga bodo podprli, je poslancem obljubila glasovanje o novem referendumu o brexitu.

Številne koncesije, ki jih je predstavila Mayeva, so po oceni poznavalcev namenjene laburističnim poslancem. A Corbyn je že v torek zvečer napovedal, da sporazuma oziroma ustreznega zakona ne bo podprl, saj samo pogreva tisto, o čemer so že govorili in ne vidi možnosti, da bi ga parlament podprl.

Tudi danes v parlamentu je poudaril, da je novi dogovor »poln nasprotij« in ponuja malo novega. Po njegovih besedah je težko sklepati dogovore z nekom, ki bo samo še nekaj dni na položaju.

»Mayeva mora sprejeti, da njen predlog ne bo delova«

Predstavnik laburistov za brexit Keir Starmer je danes dejal, da mora Mayeva sprejeti, da njen predlog ne bo deloval in naj umakne glasovanje o njem.

Tudi mnogi drugi opozicijski poslanci, kot tudi poslanci njene konservativne stranke, so že napovedali, da sporazuma ne bodo podprli. Med njimi je tudi bivši zunanji minister Boris Johnson, ki je favorit za naslednika Mayeve na čelu konservativne stranke. Tvitnil je, da je kompromis, še posebej kar zadeva carinsko unijo po izstopu in glasovanje parlamenta o drugem referendumu o brexitu, v nasprotju s programom konservativne stranke.

Jacob Rees-Mogg, ki vodi skupino 80 evroskeptičnih poslancev konservativne stranke, pa je njene nove predloge označil kot najslabše doslej, ki bi državo »globoko vezali za EU«.

Vse glasnejši so tudi pozivi k njenemu odstopu. Medtem se je sestal odbor konservativnih poslancev, ki odloča o glasovanju o nezaupnici premierki. Nazadnje so sicer konservativci nezaupnico zavrnili decembra lani, tako da po trenutnih pravilih do decembra letos ne morejo znova glasovati o tem. A bi lahko spremenili pravila.

Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili sporazum Mayeve z Brusljem o brexitu, uspel pa ni niti njen poskus, da bi z laburisti našla kompromis.