Na protestu pred državno volilno komisijo se je v torek zbralo več tisoč protestnikov, ki so po objavi uradnih izidov predsedniških volitev 17. aprila izražali nezadovoljstvo z izidom in oblasti obtožili, da so bile volitve prirejene v korist sedanjega predsednika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je množici ukazala, da odide, a ukaza niso spoštovali. Nekateri so na policiste metali kamenje in petarde. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnimi topovi, je povedal tiskovni predstavnik policije Dedi Prasetyo. Po njegovih besedah so nekateri protestniki podtaknili požar v stanovanjsko poslopje policije in sežigali avtomobile. Prijeli so 20 ljudi.

Guverner Džakarte Anies Basweden pa je sporočil, da je bilo v spopadih s policijo ubitih šest ljudi, ranjenih pa 200.

Žrtev policija ni potrdila. Tiskovni predstavnik policije Muhammad Iqbal je povedal, da podatke o žrtvah preverjajo, a zatrdil, da varnostne sile niso imele pravega streliva. Če je bilo uporabljeno, ga ni policija, je zagotovil. Povedal je še, da protest ni bil spontan, ni pa povedal, kdo naj bi ga organiziral.

Volilna komisija je v torek objavila, da je na volitvah zmagal sedanji predsednik Joko Widodo s 55,5 odstotka glasov, kandidat opozicije Prabowo Subianto pa jih je prejel 45,5 odstotka. Prabowo je rezultat takoj zavrnil in zatrdil, da imajo dokaze o volilnih prevarah. Napovedal je, da se bo na rezultat pritožil na ustavno sodišče, svoje privržence pa je pozval k miru.

Volilna komisija bi morala sicer uradne izide objaviti danes, a se je odločila, da jih bo dan prej, ker so privrženci Prabowa napovedovali množični protest pred poslopjem volilne komisije.

Prabowo poziva k miroljubnosti

Prabowo je danes svoje privržence znova pozval, naj miroljubno izražajo svoje nezadovoljstvo. Naj se vzdržijo nasilja, je pozval tudi policijo in vojsko.

Minister za varnost Wiranto pa je sporočil, da je vlada, da bi preprečila hujskanje proti oblastem, blokirala nekatera družbena omrežja. Med drugim z WhatsApp ni mogoče pošiljati fotografij in video posnetkov, navaja dpa.

Volilna komisija bi morala sicer uradne izide objaviti danes, a se je odločila, da jih bo dan prej, ker so privrženci Prabowa napovedovali množični protest pred sedežem volilne komisije.