Britanska premierka Theresa May je danes v govoru pred izbranimi mediji sporočila, da poslancem ponuja še zadnjo priložnost za izvedbo brexita. Pozvala jih je, naj v prvem tednu junija na glasovanju podprejo »nov sporazum«, ki ga oblikuje, za dobro mero pa dodala, da bodo poslanci v tem primeru lahko glasovali tudi o novem brexitskem referendumu.

Sodeč po prvih odmevih z vseh strani se zdi, da se je tresla gora, rodila pa miš. Mayeva oziroma konservativna vlada, ki je na današnji seji potrdila njene predloge, poslancem v četrtem poskusu ponuja svoj brexitski dogovor z Brusljem, zapakiran v predlog zakona o umiku iz EU, ki pa po njenem vsebuje še nova zagotovila za delavske pravice, varstvo okolja in kopensko mejo z Irsko pa tudi »carinski kompromis«. Opozicijski laburisti pravijo, da gre za pogrevanje obstoječih načrtov brez pravih sprememb. Njihov vodja Jeremy Corbyn je dodal, da gre tudi za vprašanje, ali bo njene obljube spoštoval tisti, ki jo bo nasledil na položaju, od katerega se neizogibno poslavlja.

Najbolj jezni in ogorčeni pa so zagovorniki brexita v njeni konservativni stranki. Eden od najvplivnejših Jacob Rees-Mogg pravi, da se je njena ponudba le še poslabšala. Z njo je Mayeva sprožila tudi nov val pozivov k takojšnjemu odstopu. Nekdanji konservativni kandidat za londonskega župana Zac Goldsmith je premierkin predlog zakona o umiku iz EU razglasil za »zapleteno zmešnjavo«. Obenem pa je Mayevo, ki je obljubila, da bo odstopila, če bo parlament prižgal zeleno luč brexitu po njenem receptu, pozval, naj odstopi takoj. Več poslancev, ki so trikrat glasovali za premierkin brexit, pa pravi, da bodo zdaj glasovali proti.

Zadnja priložnost in edina pot

Mayeva je v govoru trdila, da večina poslancev želi uresničenje izida referenduma iz leta 2016 o izstopu iz EU in da imajo zdaj še eno, zadnjo priložnost. »To je edina pot za izvedbo brexita,« je dejala. Njena ponudba vsebuje »zagotovilo, da bodo poslanci glasovali o še enem referendumu«.

Mayeva je dejala, da sama sicer nasprotuje novemu referendumu, vendar »razume pristne in iskrene občutke o tem vprašanju v parlamentu«. Dejala je, da bo vlada spoštovala izid glasovanja o novem referendumu. Poslancem obljublja glasovanje o različnih carinskih opcijah, govorila je o »pravni obvezi« Britanije, da najde alternativo za severnoirsko varovalko do konca leta 2020. Njen predlog zakona naj bi zagotavljal, da bi Severna Irska, če bi kdaj uporabili varovalko, ostala carinsko usklajena s preostalim delom Britanije in ostala ločeno carinsko ozemlje. To je verjetno najbolj zmeden del njene ponudbe. Obljubila je tudi zakonodajo, po kateri bi delavske pravice po brexitu ostale enake ali se izboljšale. Zagotavlja tudi, da ne bo nobene razvodenitve meril pri varstvu okolja. »Jaz sem privolila v kompromise. Zdaj vas (poslance) pozivam, da tudi vi privolite v kompromise,« je sklenila Mayeva s pozivom parlamentu, naj jo usliši.