»Če je Festival Lent po čem znan, je znan po spremembah. Skušamo jih ukalupiti in delati najbolje,« je pozitivno plat dogajanja ubesedil Vladimir Rukavina, »večni« direktor Narodnega doma Maribor. »Želimo si, da bi spremembe bile še nekoliko bolj vidne,« ga je dopolnil župan Saša Arsenovič.

Na prvi pogled najbolj opazna sprememba letošnje 27. izvedbe festivala, ki se bo odvijal med 20. in 29. junijem, bo odsotnost njegovega najbolj prepoznavnega prizorišča – velikega plavajočega odra na Dravi. Novi oder, za katerega je občina lani odštela več kot 300.000 evrov, bo namreč ostal v skladišču, v zalivu so zgolj vidni njegovi jekleni temelji. Županstvo Saše Arsenoviča si prizadeva legalizirati manjši podest v zalivu ob Vodnem stolpu. Če bo upravna enota dovolila to gradnjo, bo Narodni dom tam umestil Večerov oder, Glavni oder pa se v vsakem primeru seli na Trg Leona Štuklja. Velikega plavajočega odra pa ne bodo več umeščali na tradicionalno lokacijo. Že letos bo dogajanje ob Dravi drugačno. Pogleda s promenade ne reko ne bodo več kazili gostinski šotori. Ob promenadi bo smela biti zgolj stojnica Sladolenta, kulinaričnega odra festivala, na katerem bodo tudi letos nastopili najboljši slovenski šefi.

Zato pa bo ljubitelje uličnega gledališča razžalostila informacija, da letos prvič v Mariboru ne bo Ane Desetnice. »Upam, da se bo v Maribor vrnila prihodnje leto,« je dejal Rukavina, ki je prepričan, da mu je v minulih 30 letih delovanja uspelo razviti izvirno, prepoznavno festivalsko programsko formulo. Temelji na časovno zelo zgoščenem dogajanju, festival na več prizoriščih hkrati ponuja žanrsko pestro ponudbo zabave in kulture. Nova mestna oblast se z njim ne strinja povsem. Spremembe morajo biti vidnejše, je včeraj izpostavil župan.

Proračun še zmeraj nad milijonom evrov

Med drugim si Arsenovič želi posodobljenega koncepta, po katerem bi se festival razpotegnil čez celotno poletje, od junija do septembra, hkrati bi kakovost dogodkov dobila prednost pred njihovo količino. In da bi ti dogodki v mestu privabili tudi obiskovalce iz tujine in drugih slovenskih mest.

Festival Lent sicer že doslej odzvanja skozi vse poletje, in sicer z »družinskim« Artkampom v Mestnem parku, ki ga bodo letos opazno okrnile prepovedi pristojnih naravovarstvenih zavodov. V parku med drugim ne bo več privlačne gostinske ponudbe na območju zapuščenih bazenov, dogajanje pa bo omejeno izključno na utrjene površine, predvsem na glavno promenado in na prostor ob paviljonu.

Festivalski proračun znaša nekaj več kot milijon evrov, je včeraj razkril Rukavina, slabo polovico prispeva občina. »Govorimo o skupno pol milijona evrih samo za vsebine. To je zelo veliko glede na vse projekte in potrebe v mestu,« je prepričan Arsenovič.