Tožilstvo trem slovenskim in štirim tajvanskim članom združbe očita, da naj bi od novembra 2015 na različnih lokacijah po Sloveniji in na Hrvaškem vzpostavili nezakonite centre, v katere so zaprli skupno najmanj 63 tujcev, večinoma Kitajcev oziroma Tajvancev. Tam so jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so preko interneta ali telefona vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v nakazila denarja.

Na takšen način naj bi si protipravno pridobili vsaj 370.000 evrov, od česar je po navedbah tožilke Darje Šlibar največji delež pripadel prvoobtoženemu Allenu Cveku. Ta sicer zanika obtožbe, enako ostalih šest.

Potem ko je na aprilskem naroku o januarja lani izvedeni zaključni akciji in dogajanju pred njo pričal vodja hišne preiskave Robert Gričnik, je danes na prostor za priče stopil še Simkić, ki je med drugim več povedal o sodelovanju s tajvanskimi varnostnimi organi.

Po zadnjem opravljenem zaslišanju so jih Tajvanci obvestili, da so pri njih prijeli še tri ljudi, med njimi glavnega šefa združbe in računovodkinjo, ali so postopki z njimi končani, pa jim niso sporočili. So jim pa tudi od tam potrdili, da gre v primeru štirih v Sloveniji pridržanih Tajvancev za višje člane organizirane kriminalne združbe.

Eden od njih je na Hrvaškem sprejel tudi nakazilo denarja, ki ga je preko Western Uniona nakazala prav na Tajvanu pridržana računovodkinja.

Preiskovalne aktivnosti od leta 2017

Simkić je še povedal, da so preiskovalne aktivnosti v tem primeru izvajali od marca 2017, s tajvanskimi in kitajskimi kolegi pa so v stik stopili maja istega leta, saj so se zavedali, da sami vseh podrobnosti ne bodo uspeli razvozlati. Od azijskih kolegov niso dobili imen, celo nasprotno, o njih so jih obvestili sami, da so jih tam lahko preverili, je zatrdil.

Med osumljenimi je bil sicer še en njihov rojak, ki so ga tuji varnostni organi iskali tudi zaradi nasilnih kaznivih dejanj, a naj bi se ta iz Slovenije še pravočasno preselil v Zagreb. Na Hrvaškem po njegovih informacijah ni bil aretiran in se je pozneje vrnil na Tajvan, a Simkiću ni znano, ali tam zoper njega teče kakšen postopek. So pa po preveritvi kamer na mejnem prehodu ugotovili, da se je z njim na Hrvaško peljal Tomislav Cvek.

V hiši na Dolgem mestu v Ljubljani so ob hišni preiskavi našli tudi dve ženski, za kateri se je izkazalo, da sta partnerici dveh od obtoženih, vendar zoper njiju niso sprožili kazenskega postopka, pač pa so ju uvrstili v skupino žrtev trgovine z ljudmi. Na današnje poizvedovanje obrambe o tem, zakaj so se tako odločili, je Simkić povedal, da za pregon ni bilo razlogov, niti ne dokazov, da bi sodelovali pri kaznivih dejanjih.